Pod cukrovím se nemusí skrývat jen nezdravé výrobky plné cukru, po jejichž spořádání máme strach stoupnout na váhu. Dnešní doba nabízí spoustu možností, díky kterým si můžeme připravit cukroví bez cukru i bez mouky.
Dia kokosové kuličky
Na stránkách Magazín Recepty naleznete spoustu druhů cukroví bez cukru a mezi nimi i na přípravu velmi jednoduché kokosové kuličky. Na 20 kuliček budete potřebovat: 15 gramů rozinek, 30 gramů ořechů, 50 gramů kokosové moučky a 200 gramů jablek.
Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo, dejte do hrnce a za občasného míchání duste na sporáku. Potom přisypte 30 gramů kokosové moučky, rozinky, ořechy, promíchejte a nechte vychladnout. Ze směsi lžící tvořte kuličky, které následně obalte v kokosu, umístěte do košíčků a dejte ztuhnout do ledničky.
Linecké cukroví bez cukru
Na dávku na 5 plechů si připravte: 500 gramů hladké mouky, 220 mililitrů rostlinného oleje, 130 mililitrů agávového sirupu, špetku soli, kůru z jednoho citronu a polotučné mléko. V míse smíchejte mouku se solí, přistrouhejte kůru z omytého citronu a přilijte sirup s olejem.
Míchejte, dokud se vše nespojí, v případě potřeby přilijte mléko a rukama vypracujte vláčné těsto. Z těsta vytvarujte kouli, obalte ji potravinářskou fólií a nechte v ledničce minimálně hodinu. Následně na pomoučeném válu rozválejte těsto do tenké placky a z ní vykrajujte tvary, které si zvolíte. Cukroví pečte v troubě předehřáté na 160 °C 10 až 15 minut, dokud těsto nezezlátne.
Kuličky ze sušeného ovoce
Na tomto cukroví si pochutnají téměř všichni, jelikož neobsahuje cukr, laktózu ani lepek. Kuličky vytvoříte ze 400 gramů sušeného ovoce (zvolte podle chuti, nejlépe více druhů, např. hrušky, jablka, švestky), 2 lžic dia marmelády, 1 lžíce kakaa, 1 lžičky mleté kávy a 30 gramů vlašských ořechů.
Sušené ovoce nakrájejte nadrobno, namelte na strojku na maso a výslednou hmotu dejte do mísy. Přidejte marmeládu, kakao, kávu a pečlivě prohněťte. Z hmoty vytvarujte kuličky, které obalte v najemno nasekaných ořeších.
Veganské čokoládové řezy
Na těsto budete potřebovat: 425 gramů datlí, 140 gramů vlašských ořechů, 150 gramů mandlí se slupkou, 60 gramů kakaa, špetku soli a 20 gramů drcených kakaových bobů. Na krém je potřeba: 60 mililitrů mandlového mléka, 2 lžíce kokosového tuku, špetku soli, 200 gramů 80% čokolády a 100 gramů datlového sirupu.
Rozmixujte najemno 100 gramů ořechů s mandlemi, kakaem a solí a vsypte do misky. Datle nechte namočené 10 minut ve vodě a poté je namelte v mlýnku na maso, přidejte do mísy s rozmixovanými ingrediencemi a vypracujte pevnou hmotu. Do formy s pečicím papírem hmotu natlačte tak, aby měla zarovnaný povrch. Formu nechte čtvrt hodiny v chladničce.
Mezitím v kastrolu zahřejte mléko, přidejte kokosový olej, nalámanou čokoládu, datlový sirup, špetku soli a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Krém poté uložte na 10 minut do lednice. Vyndejte řezy a krém, který naneste rovnoměrně na řezy. Řezy posypte nahrubo nasekanými zbylými ořechy a kakaovými boby. Hotové řezy dejte na 2 hodiny do ledničky a poté vyklopte z formy a nakrájejte. Při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3 až 4 dny.
Zdroj: Magazín Recepty, iReceptář, iDNES
Autor: Dominika Jandorová