Moderátorka Laďka Něrgešová zásobuje své fanoušky na sociálních sítích chutnými recepty, které sama zkouší a připravuje. Je proslulá svým smyslem pro humor i vytříbeným jazýčkem, proto se není čemu divit, že se jejími recepty nechává tolik lidí inspirovat.
Pokud máte rádi rohlíky a chcete si je zkusit připravit doma, máte k tomu jedinečnou příležitost. Přinášíme totiž recept na jednoduché domácí rohlíky podle Laďky Něrgešové.
Domácí rohlíky jen z pěti surovin
Na tomto receptu je skvělý fakt, že na jeho přípravu nepotřebujete hromadu surovin. Vlastně si vystačíte jen s pěti. Připravte si:
- 500 gramů hladké mouky
- 90 gramů sádla
- 280 ml vlažné vody
- 1 lžíci soli
- 7 gramů sušeného droždí
Sypké ingredience smíchejte v míse, následně k nim přidejte sádlo, vlažnou vodu a vypracujte hladké těsto – můžete použít ruce, nebo si práci ulehčit s robotem. Těsto zakryté potravinářskou fólií nechte následně kynout cca 1 hodinu.
Jakmile těsto vykyne, propracujte ho na pomoučeném vále a následně rozdělte na 10 stejně velkých hromádek. Ty opět přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout.
Pracovní plochu lehce potřete olejem a jednotlivé kousky těsta rozválejte do tvaru trojúhelníku. Smotejte je jako rohlík, položte na plech vystlaný pečícím papírem a posypte hrubozrnnou solí a kmínem. Na plechu nechte kynout ještě půl hodiny, poté vložte do trouby předehřáté na 250 °C a pečte cca 15 minut.
Banánové rohlíky ala Laďka Něrgešová
Laďka Něrgešová je známá tím, že ráda zužitkuje všechno, co její domácnost nabízí, a nerada plýtvá potravinami. Proto se podělila i o recept, ve kterém krásně zpracujete přezrálé banány. Na banánové rohlíky ala Laďka Něrgešová budete potřebovat:
- 250 ml teplého mléka
- ½ kostky droždí
- hrstku cukru
- 500 gramů hladké mouky + trochu do kvásku
- 2 až 3 přezrálé banány
- 2 žloutky
- sůl
- plátky mandlí, vejce na potření, čokoládu do náplně
Připravte kvásek, který nechte vzejít. Mezitím si rozmačkejte banány, přidejte k nim mouku, špetku soli, vaječné žloutky a následně také kvásek. Vypracujte těsto rukama nebo s pomocí robota, poté ho přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě 90 minut.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a zpracujte ho rukama. Poté ho rozválejte a rozkrájejte na dlouhé trojúhelníky. Na každý z nich nastrouhejte trochu čokolády. Těsto smotejte do tvaru rohlíku, položte na plech vystlaný pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 až 25 minut.
Autor: Natálie Kabourková