Guláš se v naší kuchyni během let natolik zabydlel, že jej mnohdy považujeme za vlastní. Nad gulášem jen málokdo ohrne nos. Spíše je tomu tak, že si dobrý gulášek s cibulí a čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem čas od času vychutnáme asi úplně všichni.
Na guláš existuje mnoho zajímavých a chutných receptů. V každé rodině mají ten svůj, odzkoušený a léty prověřený. My vám dnes chceme dát tip na vynikající cibulkový guláš stifado.
Co je guláš stifado?
„Stifado je vlastně taková řecká verze guláše s červeným vínem,“ popisuje velmi stručně tuhle pro někoho možná méně známou dobrotu web Pro ženy.
Od klasického guláše se mimo jiné liší třeba tím, že cibuli necháváte v celku. „Podle tradice se stifado vyrábí z telecího masa a podává se s kritharaki, rýží, hilopity nebo hranolky. V chladných zimních dnech je stifado podávané s teplou bramborovou kaší,“ dodává web Gastronomytours.
Původně bez rajčat
Zajímavostí je, že úplně původní recept na řecký guláš stifado neobsahoval rajčata. Zajímá vás, proč tomu tak bylo? S vysvětlením přichází web Thespruceeats:
„Rajčata se v Řecku objevila až po objevení Ameriky.“ Rajčata dorazila do Evropy, včetně Řecka, v 16. století a byla přidána do receptu.
Připravte si řecký guláš stifado z jednoho hrnce
Na přípravu řeckého stifado guláše bude potřeba: 1 kg šalotky, olivový olej, 1 kg hovězí kližky, 4 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 3 bobkové listy, 2 svitky skořice, 1 lžičku oregana, 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření, 500 ml pasírovaných rajčat, 140 g rajčatového protlaku, 3 lžíce vinného octa, 200 ml červeného vína, sůl a pepř.
Šalotky oloupejte a nechte vcelku. Do hrnce dejte olej, nechte ho rozehřát a poté na něm cibulky ze všech stran opečte. Vyjměte je a dejte stranou. Maso pokrájejte na kostičky, přidejte do hrnce trochu oleje, vložte maso a zprudka cca 10 minut restujte.
Přidejte nasekaný česnek, rozdrcenou chilli papričku, všechno koření a nechte chvilku rozvonět. Následně do hrnce přidejte protlak, ještě chvíli restujte, zalijte propasírovanými rajčaty, červeným vínem a octem. Osolte, zalijte vodou a nechte pod pokličkou hodinku dusit. Poté přidejte cibulky a nechte dusit další hodinu, hodinu a půl.
Podle potřeby můžete během dušení podlévat vodou nebo vínem. Vyjměte z hrnce koření, osolte a opepřete a následně guláš můžete podávat.
Zdroj: prozeny.cz, gastronomytours.com, thespruceeats.com, bbcgoodfood.com
Autor: Natálie Kabourková