Právě teď je sezona nových brambor, která vám dává skvělou příležitost, jak si na této na první pohled obyčejné surovině pochutnat. Brambory možná působí nudně a většina z nás je v kuchyni považuje za samozřejmost, přitom se z nich dají vykouzlit hotové lahůdky.
Přinášíme vám recept na plněné pečené brambory, které si lze doma připravit na několik způsobů. Využijte je jako nápad pro chutnou večeři pro celou rodinu.
Zapečené brambory s čočkou
Napadlo by vás zkombinovat brambory s další na první pohled obyčejnou surovinou – čočkou? Pokud ne, pak to určitě zkuste, chuť vás zaručeně mile překvapí.
Potřebujete osm větších brambor, jednu cibuli, tři stroužky česneku, jednu mrkev, plechovku sterilované čočky, plechovku sterilovaných rajčat, 100 gramů sterilované kukuřice, sůl, pepř, oregano.
Brambory nejdříve omyjte a osušte. Pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Poté je zabalte do alobalu každou zvlášť a pečte, dokud nebudou měkké.
Mezitím cibuli s česnekem nasekejte na drobno, mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky, vše společně orestujte na olivovém oleji. Přidejte čočku, rajčata a kukuřici. Vše promíchejte. Brambory vyjměte z trouby, svrchu je nařízněte a naplňte je čočkovou směsí. Opět je vložte do trouby a nechte je ještě chvíli zapéct.
Pečené brambory se dvěma druhy sýrů
Na tento recept potřebujete deset středních brambor, 100 gramů anglické slaniny, 150 gramů nivy, 100 gramů eidamu, 200 ml zakysané smetany, jarní cibulku, sůl, pepř, trochu bazalky a špetku tymiánu.
Začněte opět tím, že brambory omyjete a uvaříte ve slupce do střední tvrdosti. Mezitím si nakrájíte slaninu s cibulkou na kostičky a společně je lehce orestujete.
Brambory necháte vychladnout, vydlabete je a vydlabaný vnitřek dáte do misky, kde ho smícháte s cibulkou, slaninou a zakysanou smetanou. Přidáte také oba druhy sýrů a vše dobře promícháte. Dochutíte solí a pepřem.
Vzniklou směsí následně naplňte vydlabané brambory, které poté vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte ještě na cca 30 minut do trouby.
Zapečené brambory s brokolicí a ovčím sýrem
Pokud vám nevadí brokolice ani ovčí sýr, pak doma určitě zkuste i tento recept. Na jeho přípravu budete potřebovat šest větších brambor, 300 gramů brokolice, 150 gramů lučiny, 70 gramů ovčího sýra, jedno vajíčko, dvě lžíce hořčice, sůl a pepř.
Brambory omyjte, uvařte ve slupce, sceďte a nechte vychladnout. Vydlabejte je, vydlabanou část dejte do misky. Brokolici umyjte, rozdělte na růžičky a krátce povařte v osolené vodě. Sceďte, nakrájejte na větší kousky a přidejte k bramborám. Vše vidličkou rozmačkejte.
Přidejte lučinu, vejce a hořčici. Osolte a opepřete podle chuti. Poté připravenou směsí naplňte vydlabané brambory, posypejte je strouhaným ovčím sýrem a vyskládané na plechu vložte do trouby, kde je pečte na 180 °C cca 15 minut.
Zdroj: toprecepty.cz, vareni.cz, idnes.cz
Autor: Natálie Kabourková