Každá správná hospodyňka by měla mít v rukávu chutný recept, se kterým bude moci vždy s klidným svědomím pohostit návštěvu. Nejen pro příchozí hosty, ale klidně jen tak – například k odpolední kávě si můžete připravit úžasný nepečený dezert, ve kterém hraje hlavní roli karamel a kousky jablek.
Na tomto dezertu je skvělé to, že jeho příprava nevyžaduje příliš mnoho času. Pokud jste příznivci nepečených moučníků, recept na tuhle sladkou dobrotu určitě zařaďte mezi své oblíbené.
Nepečený jablkový dezert s karamelem
Na přípravu tohoto sladkého dezertu budete potřebovat: 2 jablka, 200 ml mléka, 15 g kukuřičného škrobu, 4 lžíce cukru, 1 sáček karamelového prášku, 1 lžíci vanilkového cukru, šťávu z poloviny citronu, máslo na smažení a mletou skořici. Navrch ještě karamelový topping.
Nejdříve jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Nakrájená jablka vložte do misky, zalijte je mlékem a vyšlehejte za pomoci ručního mixéru. Přidejte karamelový prášek, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Všechny suroviny dobře promíchejte, poté k nim přimíchejte cukr a opět vše důkladně promíchejte.
Následně celou směs přelijte do hrnce a vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs trochu nezhoustne. Poté ji přelijte do připravených nádob. Pokrájená jablka dejte na pánev, posypte je cukrem a mletou skořicí, zakapejte citronovou šťávou a na mírném ohni vařte dozlatova. Takto připravenými jablíčky ozdobte směs nalitou do sklenic.
Vychutnejte si také jablíčka v čokoládovém karamelu
Pokud máte rádi karamel a chutná vám v kombinaci se šťavnatým jablkem, určitě musíte ochutnat i tuhle sladkou dobrotu. Připravte si: 10 jablek, 300 gramů čokolády na vaření, 50 g karamelu, 100 g mandlí a kousek másla.
Jablka oloupejte a napíchněte na špejle. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu společně s kouskem másla. V rozpuštěné čokoládě postupně namáčejte jablka, která poté obalte v mandlích a drceném karamelu. Obalená jablíčka položte na tác vyložený pečicím papírem a nechte přes noc v lednici ztuhnout.
Zdroj: recepty.eu, primainspirace.cz
Autor: Natálie Kabourková