Asi nikoho už dneska nepřekvapí, že neexistuje jen jeden druh mouky, ale že jich máme k dostání hned několik. Většina z nás si vybaví klasickou pšeničnou mouku, mnozí ale raději sáhnou po špaldové, další zase po kokosové.
Není mouka jako mouka a mezi pro někoho méně známé druhy se řadí i mouka dýňová. Patříte-li k lidem, kteří neměli ani tušení, že něco jako dýňová mouka existuje, pak si určitě nenechte ujít náš dnešní článek. V něm vám totiž dýňovou mouku představíme.
Co je dýňová mouka?
Dýňová mouka je potravinářský výrobek vyráběný z odtučněných semen tykve lisovaných za studena. Zajímavostí je, že je přirozeně bezlepková a tím pádem vhodná i pro specifické diety.
Dýňová semínka se za studena vylisují a během toho dojde k odstranění větší části tuku. Následně se semínka namelou a vznikne mouka mající zelenou barvu a také typickou vůni a chuť.
Jelikož jsou semínka před namletím lehce osolená, může se dýňová mouka pochlubit mnohem intenzivnější chutí než jiné druhy mouky.
Připravit z ní můžete sladké i slané recepty
Nyní už víte, co je dýňová mouka zač a jak se vyrábí. Možná si ale pohráváte s myšlenkou, jak byste tenhle druh mouky využili v kuchyni.
Těch možností je vážně hodně. I když možná dýňovou mouku neznáte, měli byste vědět, že ji lze využít pro přípravu sladkých i slaných jídel.
Zkuste dýňové sušenky
Máte-li rádi sušenky, nebo třeba máte děti, které rády mlsají, pak byste určitě měli vyzkoušet nenáročný recept na skvělé dýňové sušenky. Budete potřebovat:
- 250 gramů dýňové mouky
- 200 gramů másla
- 2 žloutky
- 80 gramů moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 gramů kokosu
- 50 gramů dýňových semínek
Žloutky vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Přisypte dýňovou mouku, kokos a také dýňová semínka. Vše promíchejte.
Ze surovin vypracujte těsto a z něho vytvořte kuličky o velikosti švestky. Z kuliček pak ledabyle vyrobte placky – jednoduše je prsty rozplácněte přímo na plechu vyloženém pečicím papírem.
Vložte plech společně se sušenkami do trouby, kterou si předehřejte na 180 °C. Zde pečte cca 10 až 15 minut, dokud sušenky nezačnou zlátnout.
Zdroj: vitalcountry.cz, cs.how-what-woman.com, ragefitness.cz, pastu-pohoda.blogspot.com
Autor: Natálie Kabourková