Právě teď dobíhá sezona cuket. Možná i vy patříte k těm, kterým se letos na zahrádce opravdu zadařilo a cuket jste měli doslova jako máku. Cukety jsou skvělé v tom, že mají opravdu mnoho využití.
V kuchyni se z nich totiž dají připravit jak sladké, tak i slané dobroty. My pro vás máme tip na cuketové chlupaté knedlíky podle Jany Štěpánkové. Nevíte-li, co si počít s úrodou cuket, tenhle recept vás zaručeně dostane.
Propagátorka cuket
Pokud někdo miloval cukety na všechny možné způsoby, pak to byla oblíbená česká herečka Jana Štěpánková. Ta totiž cukety nacpala všude, kam jen mohla.
Cuketám s oblibou přezdívala cukíny, a propagovala je dokonce s takovou vášní, že ji sami od sebe oslovovali zoufalí pěstitelé, kteří už nevěděli, co si počít s obří úrodou.
Napsala cuketovou kuchařku
Milovnice cuket možná netušila, jak obrovský poprask svojí zálibou v cuketách a jejich zpracování způsobí. Vše vedlo dokonce k tomu, že slíbila vydat knihu.
Tou se měla stát, jak jinak, cuketová kuchařka. Herečka Jana Štěpánková skutečně dodržela své slovo a její cuketová kuchařka tak opravdu spatřila světlo světa.
Cuketové chlupaté knedlíky à la Jana Štěpánková
Máte-li doma cukety a nevíte, co z nich už připravit, oceníte recept na chlupaté knedlíky z cukín, jak je připravovala Jana Štěpánková. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 400 gramů cukety
- 400 gramů brambor
- 1 větší vejce
- 4 polévkové lžíce solamylu
- 300 gramů hrubé mouky
- 1 čajovou lžičku mletého kmínu
- půl čajové lžičky soli
Nejdříve si oloupejte cuketu i brambory a vše nastrouhejte najemno. Nechte směs odpočívat 10 minut v misce, teprve poté z brambor i cukety vymačkejte co nejvíce přebytečné vody.
Přidejte sůl, kmín, vejce, solamyl a mouku. Vše pečlivě promíchejte a vytvořte těsto. Z toho následně udělejte kulaté knedlíky, které neprodleně vhazujte do vroucí osolené vody. Vařte cca 10 až 15 minut s občasným promícháním.
Ke knedlíkům z cuket si pak můžete dát cokoli, co máte rádi. Jana Štěpánková si je například nemohla vynachválit v kombinaci se zelím a vepřovou pečení.
Zdroj: iReceptar, magazin.recepty.cz
Autor: Natálie Kabourková