Polévka je grunt, jak se říká. Mnoho lidí si bez ní nedovede představit oběd. Někdy si ji ale dáváme i na večeři, nebo nám rovnou poslouží místo hlavního jídla. Patříte také k milovníkům hustých polévek? Pak jistě oceníte tipy na to, čím vším se dá zahustit.
Někteří lidé mají polévku jen za vodu, ve které plave pár kousků zeleniny. To ale nemusí být pravda. I poctivý kuřecí vývar se dá udělat tak, že bude hustý a sytý.
Jak zahustit vývar?
Základem vývaru je kuřecí maso, voda, kořenová zelenina a koření. To vše společně povaříte a vznikne vám polévka, která je mimo jiné lékem při mnoha nemocích.
Pokud chcete vývar následně zahustit, kořenovou zeleninu do něj pokrájejte na větší kostky, radí Top Recepty. Mrkev, celer i petržel navíc dodají polévce na barevnosti. Dále do ní můžete přidat mraženou zeleninovou směs, která obsahuje brokolici, hrášek, zelené fazolky i květák.
Samozřejmě do vývaru také oberte maso. Poslední radou pak je uvařit v polévce domácí vaječné nudle, nebo do ní přidat například tarhoňu, která z jídla udělá sytý pokrm, který vydá za hlavní chod.
Chlebem i bramborami zahustíte třeba gulášovku
Pokud připravujete gulášovou polévku, dršťkovku nebo nejrůznější luštěninové polévky, i v tomto případě je dobré vědět, čím je zahušťovat. Nemusí se vždy jednat jen o obyčejnou jíšku.
Využijte například i chléb, který je starší a brzy byste ho museli vyhazovat, doporučuje web Recepty. Stejně tak ale můžete uvařit na menší kostičky pokrájené brambory, které se například do gulášovky hodí skvěle.
Způsobů, jak zahustit polévku, je mnoho. Ať už děláte vývar, zelňačku, nebo třeba čočkovou polévku, vždy ji můžete připravit tak, aby plnohodnotně nahradila i hlavní jídlo nebo aby vás dostatečně zasytila ve formě večeře.
Zdroj: Recepty, iReceptář, Top Recepty, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová