Kokos používáme v kuchyni obvykle ve strouhané formě. Při pečení nebo tvorbě nepečených dezertů je velmi oblíbený. Jde ale o velmi zdravé ovoce, které má daleko více využití.
Kokos podporuje absorpci dalších nutrientů včetně vitamínů, minerálů a aminokyselin. Díky tomu pomáhá zlepšovat trávení a může zabránit problémům se střevy, uvádí Healthline.
Ovoce dále obsahuje antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální léčivé složky. Kokos je hypoalergenní a neobsahuje žádný gluten, doplňuje Good Housekeeping.
Do dezertů i na snídani
Strouhaný kokos bychom měli mít doma v zásobě všichni. Často se s ním vysypávají pečicí formy na dorty, zamíchat ho ale můžete také například do sladké rýže nebo ho přidat k müsli na snídani.
Velmi oblíbeným pokrmem z kokosu jsou kokosky, které se sice dělají především na Vánoce, nejde ale o až tak tradiční cukroví. Připravit si je můžete prakticky kdykoli. Na přípravu potřebujete jen kokos, bílky a cukr.
Z cukru a bílků připravte sníh, který následně opatrně smíchejte s kokosem. Potom už jen na pekáči vytvářejte nepravidelné hrudky, které dáte péct na 15 až 20 minut do trouby předehřáté na 140 °C.
Další pokrmy z kokosu
Patříte k milovníkům ovocných drinků? Připravte si Piña Coladu. Kokosové mléko rozšleháte se smetanou, smícháte s ananasovým džusem a bílým rumem, přidáte pár kostek ledu a máte hotovo.
Z kokosu se dále dělá také olej, na kterém se dají připravovat nejrůznější pokrmy. Je zdravější než běžný olej, navíc dodá jídlům zajímavou chuť.
V neposlední řadě pak můžete experimentovat a kokos přidávat například do různých sladkých omáček. Ovoce se často kombinuje například s kari kořením, kokosová omáčka chutná skvěle také ke kuřeti s broskví.
Zdroj: A Latte Food, Healthline, WebMD, Good Housekeeping
Autor: Šárka Cvrkalová