Kdo by nemiloval sýr. Máme ho rádi tavený, který si mažeme na rohlík či chleba s máslem. Tvrdou kostku sýra si strouháme na špagety nebo rizoto. Nejraději ho máme ale smažený s pořádnou porcí hranolek a tatarky. Nic se nemá přehánět, a to platí i při konzumaci sýra. Nadměrné množství totiž může vést až ke zdravotním komplikacím.
Nadýmání
Nafouklé břicho odborníci udávají jako nejčastější nepříjemný vedlejší účinek vydatné konzumace sýru. Také dodali, že nejčastěji za problém může čedar nebo gouda.
Lidé, kteří mají celkově problém s trávením mléčných výrobků, se s nadýmáním mohou setkat po zhruba 30 minutách od konzumace.
Pokud člověka nadýmá i velmi malé množství sýru, doporučují se volit sýry s menším obsahem laktózy. Vyhovovat by mohl sýr brie nebo klasický camembert.
Průjem a dehydratace
Ještě více nepříjemné jsou těžké žaludeční potíže, které můžou potrávit hlavně naše střeva. Na tuto zdravotní komplikaci ve spojení s konzumací sýra trpí zejména osoby, které nedokážou strávit laktózu.
S průjmy souvisí i dehydratace organismu, která hrozí při vysokém výdaji tělních tekutin.
Dehydratace může ale také nastat, pokud si dopřejeme vysoké množství sýru a nebudeme dostatečně pít. Za pocit žízně může u sýru sodík, který je v potravině bohatě zastoupen. Dehydratace může hrozit i lidem, kteří sýry tráví bez problémů.
Zadržování vody a přibývání na váze
Sýry jsou velmi kalorické a slané. Při dietě si na ně musíme dávat pozor, abychom jich nesnědli příliš a nebránilo nám to tak v úbytku na váze. Samozřejmě se nejedná o všechny druhy sýru. Také si musíme dávat pozor na obsah tuku.
Když budeme ve velkém množství jíst tučné sýry každý den, hubnutí nám od ruky asi jen tak nepůjde.
Stejně to platí i u zadržování vody kvůli sodíku a soli. Pokud budeme konzumovat vysoké množství vysoce slaných sýrů, naše tělo může zadržovat vodu.
Nejenže se nám pak nedaří zhubnout, ale také se nám může tvořit celulitida.
Kozí x kravský
Když je pro naše tělo nevyhovující kravský sýr, zamyslíme se, zda bychom se tedy neměli stravovat kozím nebo ovčím sýrem.
Kozí sýr obsahuje velmi vysoké množství tuku a soli. Ale například feta, která se vyrábí z ovčího mléka, se řadí mezi nízkotučné sýry.
Právě kozí sýry jsou mnohdy určené pro osoby, které nedokážou trávit laktózu z kravského mléka. Skutečnost je ale jiná. Kozí sýr obsahuje podobný obsah laktózy jako například brie nebo feta.
Nižší obsah laktózy obsahují třeba sýr ricotta nebo tvaroh.
Nad konzumací vysokého množství sýra bychom se tedy měli zamyslet a nevnímat sýr jako jediný zdroj bílkovin v celodenní stravě. Je to jako se vším, nic se nemá přehánět.
Zdroje: EatThis, Healthshots, BHF
Autor: Denisa Richter