Medovina nebo také „nápoj bohů“ se pije po celém světě již tisíce let. Její výroba je poměrně snadná, takže si ji můžete zkusit vyrobit i doma. Představíme vám návod, jak na to.
Vybavení pro výrobu medoviny
Podle BBC vám postačí trychtýř, demižon na kvašení, vzduchová uzávěra a uzávěr pro demižon, krátká hadička, kovová lžíce a velký potravinářský kbelík. U kbelíku se ujistěte, že pojme zhruba 10 litrů a zvládne vařící vodu.
Ingredience na výrobu medoviny
Samozřejmě budete potřebovat med, a to 750 gramů (plus další med na doslazení). Dále sáček pivovarských nebo vinných kvasnic, 25 g dezinfekčního prášku na nádoby, živiny pro kvasinky v množství 2 g/l (tedy 10 g na 5l dávku) a regulátor kyselosti, např. kyselinu citronovou v množství 1 g/l (tedy 5 g na 5l várku).
Sterilizace
Stejně jako při každém kvašení je důležité mít čisté a sterilní prostředí. Než tedy začnete, umyjte pracovní prostor teplou mýdlovou vodou. Je dobré v ní umýt také veškeré vybavení.
V kbelíku smíchejte dezinfekční prášek podle návodu na obalu s 5 litry vody, abyste vytvořili dezinfekční roztok. Část tohoto roztoku nalijte do demižonu a pohybujte nádobou tak, aby roztok vydesinfikoval celý vnitřek. Poté roztok vylijte zpět do kbelíku a ujistěte se, že v demižonu žádný nezůstal.
Trychtýř, lžíci a uzávěry dezinfikujte tak, že je vložíte do roztoku v kbelíku. Poté vybavení vyjměte a položte na čistou pracovní plochu. Zbylý dezinfekční roztok vylijte do dřezu.
Výroba medoviny
Do sterilizovaného a vypláchnutého kbelíku přidejte 5 litrů převařené vody, živiny pro kvasinky, regulátor kyselosti a lžící zamíchejte obsah, aby se rozpustil. Nyní do převařené vody přidejte med a znovu míchejte, dokud se také nerozpustí.
Tekutinu nechte trochu vychladnout a poté ji za pomoci trychtýře přelijte do demižonu. Kvasnice přidejte až poté, co tekutina dosáhne pokojové teploty.
Rehydratujte kvasnice podle návodu na obalu a nechte je 5 minut odstát. Přidejte je do demižonu a jemně protřepejte, aby se promíchaly. Do demižonu přidejte vzduchový uzávěr, naplňte ho vodou a nechte 2–3 týdny na chladném a tmavém místě.
Jak poznáte, že je kvašení u konce
To, že se zálivka kvasnic povedla, poznáte, když vám asi po 6 hodinách začne ze vzdušného uzávěru bublat plyn. Jedná se o CO2, který je přirozeným vedlejším produktem kvašení.
V průběhu kvašení si všimnete, že se na dně demižonu tvoří vrstva usazenin. To jsou mrtvé a neaktivní kvasinky a je to zcela normální. Lze je odstranit, aby se zvýšila čistota a zlepšila chuť.
Po několika týdnech (v závislosti na teplotě) byste měli vidět, jak se bublání ve vzdušném uzávěru zpomaluje a začíná ustávat. Když se tak stane, znamená to, že kvasinky přeměnily veškerý cukr na alkohol, takže vaše medovina je téměř hotová.
Umístěte kvasnou nádobu na 24–48 hodin do chladničky ve svislé poloze. Chladné podmínky způsobí, že kvasinky budou v klidu a oddělí se od roztoku. Čím déle tam nádobu necháte, tím více bude tekutina čirá.
Zdroj: BBC, Homebrew Academy, Včelařské fórum
Autor: Dominika Jandorová