V Japonsku a dalších zemích východní Asie je známé jako saké, u nás se mu ale říká česky rýžové víno. Dá se běžně koupit a milovníci japonské kuchyně ho jistě dobře znají. Dá se ale vyrobit kvalitní rýžové víno i doma? Na tuto odpověď máme jednoznačnou odpověď: Ano.
Rýžové víno se používá nejen jako nápoj, který si dáte po vynikajícím japonském obědě, ale také k dochucení mnoha pokrmů, a dokonce i jako základ mnoha japonských polévek. Příkladem je rámen, vývar z hovězího masa smíchaný s rýžovým vínem.
Pokud si budete chtít připravit rýžové víno doma, budete potřebovat jen trpělivost a několik týdnů času. Jinak na tom není nic až tak složitého a cenově se rozhodně nemůžete ani přiblížit tomu, kdybyste si víno chtěli koupit v obchodě.
Po šesti týdnech připraveno
Na přípravu pěti litrů rýžového vína budete potřebovat zhruba půl kilogramu rýže. Tu nasypte do pětilitrové nádoby, může být například od okurek, ideální je samozřejmě skleněná.
K rýži se následně přidá lžička muškátového květu, hřebíček, vanilkový cukr, rozinky a citron. Ten je ideální celý pořádně omýt a nakrájet do nádoby na kolečka, pokud máte rádi nápoje kyselejší, přidejte citrony dva.
Pak dejte do sklenice zhruba 7 deka droždí a zalijte všechny přísady půl litrem vody. Vše dobře promíchejte. Pětilitrová sklenice by měla být plná zhruba do poloviny.
Ve dvou litrech vody svařte půl kila cukru. Tímto sladkým lákem nakonec zalijte vše ve sklenici. Vršek sklenice zakryjte celofánem, který propíchejte, aby se k vínu dostával vzduch.
Nakonec stačí dát sklenici s vínem na teplé místo, kde ho necháme 6 týdnů kvasit. Po této době je možné ho stočit do láhví a uchovávat v chladnějším místě ve sklepě, kde vydrží i několik měsíců.
Obecně platí i u japonského vína, že pokud byla jeho příprava provedena podle pravidel, čím déle bude čekat na otevření, tím lepší ve výsledku bude. Pravděpodobně si ho ale zamilujete natolik, že ve sklepě dlouho nevydrží.
Využití v kuchyni
Rýžové víno obvykle mívá až okolo 25 % alkoholu, což je výrazně více než u běžného vína, které má mezi 9 až 16 %. Pokud ho tedy konzumujete jen jako nápoj, mějte na paměti, že se jím nejspíš opijete daleko rychleji.
Pokud ho ale používáte při vaření, není to žádný problém, protože se většina alkoholu vyvaří. Kromě rámenu, který jsme zmínili výše, se dá rýžové víno přidávat i do dalších japonských polévek a pokrmů.
Vynikající je také kachna, která se v něm před pečením nakládá, aby měla tu správnou chuť, kterou doposud dokázali vykouzlit jedině ve vaší oblíbené čínské restauraci. No, teď už víte, jak na ni i doma.
V mnoha japonských kuchařkách existuje celá řada dalších receptů, které se sice bez rýžového vína obejdou, výsledek se pak ale nedá srovnávat s tím, který vznikne, jestliže víno z rýže použijete.
Zdroj: mashed.com, splendidtable.org, food.com
Autor: Shani Maiová