Ať už patříte k lidem, kteří našli zalíbení v používání avokáda v kuchyni, nebo si jen rádi zkoušíte pěstitelské postupy, pěstování avokáda je velká zábava.
Začíná to už výběrem ovoce v obchodě
Základním předpokladem je vybrat co nejzralejší plod. Ten by měl být na omak měkký a jeho barva co nejtmavší. Pecka se musí dobře očistit, pokud na ní zůstala dužina. Ta by mohla začít zahnívat nebo plesnivět a zahradnický pokus zmařit. Očistit jde měkkým kartáčkem, dobře poslouží i vyřazený zubní kartáček. Někteří zkušení pěstitelé doporučují šetrně se zbavit hnědé slupky z povrchu pecky.
Klíčení má pár pravidel
Aby pecka vyklíčila, musí být v teple. Ideální je teplota nad 20 °C. Pecka by se měla k životu probudit během 3-6 týdnů. Pokud se nic nestane po 8 týdnech, je čas pokus zopakovat s další peckou.
K naklíčení stačí pecku zabalit do vlhké papírové utěrky a dát do sklenice s víkem. Pravidelně je třeba kontrolovat, zda je papír vlhký.
Mnohem zábavnější je však použít pro klíčení způsob, který vypadá jako opravdový vědecký pokus. Umožňuje sledovat, jak se pecka pomalu probouzí k životu.
Klíčení pomocí párátek
Metoda s párátky je velice populární a jde vlastně o hydroponii. Kořínky z pecky vyraší do vody. Pecka ale nemůže být potopená celá, do vody se dává maximálně polovina. Špičatá část zůstane ve vzduchu. Proto se do ní ze dvou až čtyř protilehlých stran zapíchnou párátka, aby ji udržely v požadované výšce – pecka s párátky se položí na sklenici, do které se nalije voda podle potřeby, aby zůstala pecka nad úrovní párátek suchá.
Proces klíčení se může urychlit topnou podložkou nebo položením sklenice na radiátor. Kromě tepla by sklenice měla být umístěná na světlém místě. Voda se musí každý den (nebo obden) měnit. Pecka je citlivá na chlad, a proto by voda neměla být ledová, ale spíše vlažná. A potom stačí už jen čekat.
Po úspěchu ve vodě se rostlina přesadí do květináče
Ideální je lehčí substrát, který je dobře propustný. Proto se zemina může smíchat s perlitem. Třetina až polovina pecky by měla zůstat nad povrchem.
Květináč je ideálně hliněný, aby dokázal absorbovat přebytečnou vodu do svých stěn a postupně ji uvolňovat.
Další péče o zasazenou rostlinu se neliší od péče o jiné pokojové rostliny. Avokádo potřebuje světlo a teplo. Nesmí být však na přímém slunci. Větší rostlinu lze během nejteplejšího období v roce nechat venku, ale v chráněném místě a přes poledne by neměla být vystavená slunečním paprskům. Ideální je místo, kde jí v tomto období bude jiná rostlina dělat stín.
Zalévání a hnojení
Avokádo by mělo být zaléváno spíše větším množstvím vody a méně často. Substrát by neměl nikdy úplně vyschnout, ani být moc mokrý s květináčem stojícím stále ve vodě. V zimě se zálivka omezuje. Ideální pro zavlažování je dešťová voda.
Od jara do podzimu se hnojí jedenkrát týdně hnojivem s vyšším obsahem dusíku. Specifickým požadavkem rostliny je zinek, měl by být obsažený v dusíkatém hnojivu.
Větší rostlinu lze tvarovat. Prořezávání jí prospívá, lépe obráží a může mít i impozantně košatý tvar.
Jak je to s úrodou plodů
V květináči rostlina roste pomaleji a nikdy nedosáhne rozměrů avokádových rostlin v tropickém pásmu. Plody však může udělat, pokud bude mít vše potřebné, hlavně správnou teplotu a vzdušnou vlhkost. Minimálně deset let však plody neudělá a spíše je lze očekávat až po třináctém roce.
Autor: Lída Kropáčková