Někteří lidé se ve svém jídelníčku snaží klasické cukry nahradit různými alternativami. Někdy se jedná o zdravotní důvody, jindy jednoduše o to, že chce člověk zhubnout. Ve skutečnosti se ale v druhém případě obvykle náhražky cukru nedoporučují.
Řada lidí po celém světě má zdravotní problémy spojené s konzumací cukru. V takovém případě je logické, že využívají místo něj různá sladidla či alternativy. Pokud si ale myslíte, že náhražky cukru vám pomohou také s hubnutím, pletete se, píše CNN.
Náhražky cukru
Pokud člověk nechce sladit čaj cukrem, velmi často sáhne po medu nebo javorovém sirupu. Ty jsou sice zdravější a mohou mít pro vaše tělo oproti klasickému cukru výhody, stále jsou ale kalorické a při dietě se tak doporučuje pít nápoje čistě neslazené.
K dalším náhražkám cukru patří nekalorická syntetická sladidla a přírodní extrakty, mezi které se řadí například stévie, sacharin či sukralóza. Ty jsou často využívány diabetiky, jak ale upozorňuje Medical News Today, s hubnutím vám nepomohou.
Snižují chuť na sladké
Pokud máte problém s tím, že hodně sladíte, pravděpodobně se obáváte nárůstu váhy, ale možná také vzniku cukrovky. Ačkoli sladidla a jiné náhražky cukru přímo při hubnutí nepomáhají, mohou pro vás být ze začátku správnou cestou.
Pokud totiž cukr vyměníte například právě za stévii nebo javorový sirup, tělo si postupně zvykne na menší přísun cukru a vy snížíte vaši chuť na sladké. Potom je ale třeba postupně přestat sladit nápoje úplně, uvádí WebMD.
Výhodou sladidel je také to, že na rozdíl od běžného cukru při jejich používání nehrozí tak vysoké riziko srdečních onemocnění. Svým způsobem se tedy vyplatí sladidla využívat, ideálně ale spíše jako přechod od slazení nápojů k pití těch zcela neslazených.
Zdroj: CNN, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová