Vyladěná krupicová kaše podle Přemka Forejta. Až ji ochutnáte, nebudete chtít jinou

Zdroj: Profimedia

Krupicová kaše je chuť dětství. Připomíná nám, jak nám ji dělaly naše maminky nebo babičky. Nyní její nesmrtelný recept předáváme další generaci. Jak si můžete pohrát s receptem, abyste ji něčím ozvláštnili? Zkuste se inspirovat Přemkem Forejtem, který prozradil, jak dělá krupicovou kaši svojí dceři.

Pšenice

Pšeničná krupice se získává namletím tvrdé pšenice. Mele se nahrubo a bez slupky. Pšenice je obilovina, která se u nás nejvíce zpracovává. Její výhodou je vysoký obsah bílkovin a vlákniny.

Krupice má v kuchyni nejrůznější využití a jedním z nejoblíbenějších pokrmů je právě krupicová kaše.

Nesmrtelná klasika

Kaši, jak ji znáte, začnete ohřevem mléka a přisypáním krupičky. Až kaše zhoustne, lehce ji povaříte a následně ji přelijete do misky nebo hlubokého talíře. Tradiční chuť se doladí máslem, kakaem a můžete ji posypat moučkovým cukrem, čokoládou nebo skořicí.

Jestli vás ale tato klasika už nudí a chtěli byste si krupicovou kaši připravit jinak, určitě vyzkoušejte kaši podle Přemka Forejta.

Kaše podle Přemka Forejta

Jako první si do hrnce nalijte 0,5 litru mléka, které lehce posolte. Do zahřátého mléka přidejte skořici v celku, tři kusy hřebíčku, jeden kardamom v celku a lžíci cukru.

Takto necháte koření 5 minut louhovat v prohřátém mléku.

Nyní se vrhněte na ovoce. Omyjte si jablko a pomeranč. Z pomeranče odkrojte asi dva plátky kůry a přihoďte je do mléka. Jablko si oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte si je na stranu.

Přišel čas začít s přípravou karamelu. Rozehřejte si pánev a nasypte na ni cukr. Zahřívejte a lehce krouživými pohyby hýbejte s pánví, aby se cukr krásně změnil v karamel a nepřipálil se. Až budete mít cukr zkaramelizovaný, přijdete nakrájená jablíčka a lehce je promíchejte, aby byly karamelem krásně obalené.

Vraťte se k mléku, které je jen zlehka prohřáté, zatím se nevařilo a koření se tam pouze louhovalo. Nyní mléko proceďte a do voňavého mléka přidejte 45 gramů krupice, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. 

Hotovou krupicovou kaši si přelijte do hlubokého talíře a navrch ozdobte karamelovými jablíčky.

Dobrou chuť!

Zdroj: Blesk, AAzdraví, iReceptář

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz