BBQ omáčka je dnes již nedílnou součástí grilování. Z velkého množství jejích variací si dnes ukážeme recept, ve kterém použijeme trochu netradiční ingredienci, a to colu.
Vývoj grilování
Grilování je snad nejstarší způsob přípravy jídla, který je mezi lidmi oblíbený i dnes. V dřívějších dobách lidé tuto metodu používali jako prostředek ke konzervaci potravin.
Postupem času začali lidé s touto metodou experimentovat, aby ji vylepšili. S cílem připravit chutné jídlo přišel na scénu proces marinování. Tehdy byla vynalezena grilovací omáčka, která měla potravinám, jako je maso, ryby, drůbež atd., dodat více chuti.
Kdy a kde se BBQ omáčka poprvé objevila
Ačkoli bylo grilování v amerických koloniích populární již několik set let před 17. stoletím, předpokládá se, že omáčka na barbecue vznikla právě v této době.
Tento odhad posiluje skutečnost, že se v několika francouzských a anglických publikacích z tohoto období, a dokonce i několik století poté, objevují zmínky o používání barbecue omáčky.
Předpokládá se, že barbecue omáčka byla poprvé vynalezena v dominikánské misii, kde kuchaři používali limetkovou šťávu a pepř k ochucení masa na grilování.
Kořeny tohoto receptu můžeme vystopovat v Africe, kde se jako tradiční metoda ochucování masa používá limetková i citronová šťáva. Postupně se tato metoda stala oblíbenou a dostala se do celého světa.
Tip pro použití omáčky na grilování
Zatímco omáčka na grilování dokáže ochucením pokrmu vytvořit kouzlo, její nesprávné použití může pokrm naprosto zničit.
Na grilu má barbecue omáčka tendenci rychle karamelizovat, protože se pokrm připravuje při vysoké teplotě. Na vnějším povrchu se tak může vytvořit zuhelnatění, které může zapáchat. Na druhou stranu její pozdější použití neumožní masu, aby zcela nasálo její chuť.
Omáčku na grilování byste měli nanést v několika tenkých vrstvách 10 minut před dosažením požadované propečenosti pokrmu. Tím získáte dostatek času na to, aby jídlo vstřebalo chuť, aniž by se povrch nadměrně zbarvil. U větších kusů masa nanášejte omáčku v tenkých vrstvách 30 minut před dosažením propečenosti.
Recept na BBQ omáčku s colou
Připravte si:
- 1 hrnek coly originál (ne dietní/light)
- 1 hrnek rajčatové omáčky (hustý kečup)
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/3 hrnku worcestrové omáčky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 čajové lžičky omáčky tabasco (nebo podle chuti)
- 2 čajové lžičky čerstvého mletého česneku
Všechny přísady zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté snižte teplotu a vařte 8 až 10 minut.
Odstavte z ohně a nechte 10 minut vychladnout. Zchladlou omáčku přelijte do sterilizované láhve a uchovávejte v chladničce. Spotřebujte ji do 7 dnů.
Zdroj: With a blast, Epicurious, Southern Living, Bradley Smoker
Autor: Dominika Jandorová