Koncem května začaly dozrávat jahody a samosběry jsou v plném proudu. Na trhu se společně s českým ovocem objevují i jahody z dovozu. Víte, jak si vybrat správně jahody? Poradíme vám.
Máte rádi knedlíky s jahodami? Připravte si letos ty podle šéfkuchaře Romana Pauluse. Než vám na ně ale představíme recept, přečtěte si také, jak správně jahody vybrat a přesvědčit se, že si skutečně domů nesete to nejlepší.
Dejte přednost jahodám z pole
Jahod se k nám dováží větší množství, než by bylo optimální, píše Prima Fresh.
„Kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni mají horší kvalitu i chuť. Navíc někteří prodejci zneužívají velkou poptávku po tomto oblíbeném ovoci a označují dovezené jahody jako české,“ upozorňuje Martin Ludvík z Ovocnářské unie ČR.
Je tak podle jeho slov daleko lepší udělat si čas na samosběr jahod. Máte jistotu, že si domů přivezete čerstvé ovoce přímo z pole.
Tvarohové těsto na jahodové knedlíky
Pokud máte rádi jahodové knedlíky, připravte si je z tvarohového těsta podle šéfkuchaře Romana Pauluse.
Potřebovat budete 500 gramů pevnějšího tvarohu, 140 gramů dětské krupičky, 140 gramů hladké mouky, 140 gramů změklého másla, 2 vejce, 2 vanilkové cukry, citrónovou kůru a sůl.
Z uvedených surovin vypracujte těsto, které necháte odležet v lednici minimálně hodinu. Můžete ho ale nechat odpočívat i do druhého dne. Potom z něj udělejte knedlíky naplněné jahodami a vařte je ve vodě asi 8 až 10 minut.
Zdroj: Prima Fresh, iReceptář, Zahradnická kuchařka, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová