Bez česneku se člověk v kuchyni neobejde. Používá se do omáček, do salátů, ani obyčejná topinka by nebyla bez této zeleniny dokonalá. Kromě chuti, kterou jídlu dodává, je ale využívaný také pro své léčivé účinky.
Internet a staré knihy o bylinkách jsou plné babských rad, které říkají, že česnek je skvělým pomocníkem pro zvýšení imunity, takže je vhodné ho přidávat do většiny jídel.
Co ale přináší vědecké výzkumy? S čím dokáže surovina doopravdy pomoci a proč bychom měli česnek pravidelně zařazovat do svého jídelníčku? Víme, co všechno zázračný pomocník v kuchyni dokáže.
Pomáhá s imunitou
Lidské tělo je v podstatě neustále ohrožováno vnějšími vlivy. Všude kolem nás jsou mikroorganismy, které na nás útočí, s každou změnou počasí je imunita člověka oslabena.
A právě česnek dokáže lidské tělo v určitých ohledech před těmito nepříjemnostmi ochránit. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, které pomáhají s podporou imunity. Především pokud trpíte na náhlé změny počasí, měli byste ho zapojit do svého jídelníčku minimálně pětkrát týdně.
Snižuje riziko rakoviny
Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří konzumují česnek častěji, mají až o 35 % nižší šanci na vznik rakoviny plic. U rakoviny prostaty je to o 20 % méně, u rakoviny jater dokonce o 42 % méně.
Tyto studie byly prováděny v roce 2015 na více než 40 000 jedinců, v jejichž rodině se rakovina objevila. Výsledky šokovaly i samotné lékaře, kteří předem věděli, že česnek nějaké účinky má, ale nepočítali s takovými čísly.
Pro správnou srdeční činnost
Další testy, které lékaři prováděli, byly zaměřeny na lidi s nemocným srdcem. Výsledky ukázaly, že česnek snižuje také riziko onemocnění srdce a stimuluje jeho činnost.
Dopomáhá správnému proudění krve v žilách a obecně má velmi dobré účinky snad na všechny vnitřní orgány. Je skvělým pomocníkem při nemocích jater a sleziny, pomáhá při zánětu močového měchýře.
Zbavte se bradavic jednou provždy
Bolestivé bradavice mohou člověku znepříjemnit více než pár dní. Podle lékařských průzkumů ale skutečně právě česnek pomáhá proti tomu, aby zmizely ty staré, ale také aby se nevytvářely žádné nové.
Jednoduše plátky česneku přiložte na postižené místo a přelepte náplastí. Po pár hodinách jej odstraňte a dejte nový. Po dvou dnech by problémy měly odeznít.
Česnek vaše jídlo chrání
Česnek dokáže ochránit nejen lidské tělo, ale i pokrmy jako takové. Pokud je v omáčce či na pečeném masu česnek, je jídlo mnohem déle chráněno před bakteriemi a nezkazí se tak brzy jako ostatní pokrmy.
Pokud nejste zrovna milovníci česneku, měli byste svůj přístup přehodnotit. Tahle úžasná surovina je totiž prospěšná v mnoha ohledech. A i když po česneku není zrovna příjemný dech, rozhodně to stojí za ty benefity.
Zdroj: medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org, timesofindia.indiatimes.com
Autor: Shani Maiová