Pestrému a nákladnému stolování se často říká „královská hostina“. Ale je toto označení správné? Jak se ve skutečnosti stravuje nejslavnější královská rodina na světě?
Pokud má někdo představu, že se to v kuchyni královny Alžběty II. hemží vyhlášenými kuchařskými celebritami, které se předhání, kdo bude servírovat ten nejlahodnější pokrm, nejspíš bude trochu zklamaný. Rozhodně je však stolování královské rodiny spojeno s několika zajímavostmi, které stojí za zmínku.
Korýši jsou tabu
V královské kuchyni nenajdete humry, kraby, krevety a podobné delikatesy. Tento zákaz používat pro přípravu jídel tyto speciální produkty má kořeny v historii, kdy nebylo uchovávání těchto potravin bezpečné a hrozila otrava jídlem. Je však známo, že alespoň princ Charles na sebe někdy toto riziko vezme a čas od času si zakázané jídlo dopřeje.
Voda z kohoutku jako nebezpečí číslo jedna
Celá královská rodina hodně cestuje, protože i to je součástí její práce. Zákaz pití vody z kohoutku určitě dává smysl, protože častým cílem návštěv královské rodiny jsou země, kde může voda představovat zdravotní riziko. Voda může být snadný způsob, jak se setkat s bakteriemi a parazity, což může vést k vážnějšímu onemocnění. I obyčejný průjem však není při takových příležitostech žádoucí.
Vrtoch královny
Buckinghamský palác do své kuchyně nepustí česnek. Nejde o žádné zdravotní riziko, ale rozhodla to královna a jde o preventivní opatření, aby se vyhnula zápachu z úst (jak svých, tak i okolních stolovníků).
Zdravá strava
Je jasné, že královna má vzhledem ke svému věku jídelníček upravený na míru. Pravdou ale je, že nikdy nebyla gurmánem a celý svůj život jí skromně především jídla připravovaná z čerstvých surovin. Ke spokojenosti jí stačí grilovaná nebo pošírovaná ryba se zeleninou.
Z vlastní vůle se královna vyhýbá stravě se škrobem, a tak na jejím talíři nejsou brambory, rýže nebo těstoviny.
I královna mlsá.
Nejen Alžběta II., ale celá královská rodina se může utlouct po čokoládové pěně. Královna má potom velkou zálibu v konzumaci manga. Její pozornosti nikdy neunikne ani jediný kousek tohoto ovoce a přesně ví, kolik ho v Buckinghamském paláci právě má. Mango ji provází celým jejím královským životem a například u příležitosti její korunovace se v roce 1953 podával kuřecí salát s mandlemi a mangem.
Domácí kuchyně
Celá královská rodina si z velké části vše, co končí na jídelním stole, produkuje na svých statcích. Na stole často také končí zvěř ulovená v královských lesích.
Královna si ráda pochutnává na bažantovi nebo lososovi ze Sandringhamu a Balmoralu.
Kuchařská kniha
Britská kuchařka Carolyn Robb, která dlouho vařila pro prince Charlese, princeznu Dianu a jejich syny, vydala o oblíbených jídlech této rodiny knihu.
Popisuje v ní, jak si Charles s Dianou zakládali na jednoduché domácí stravě a hodně kladli důraz na zdravé stravování. Rozhodně neměli žádné přehnané nároky a vařilo se hodně ekonomicky.
Charles je svou šetrností pověstný a v jeho kuchyni se vše zpracuje. Co se nesní jeden den, slouží k přípravě jídla pro následující dny.
Kuchyně nejmladší královské generace
V úsporném trendu pokračují i princ William a jeho žena Kate. Ti nemají doma ani kuchařku a vaří Kate. Mladá královská rodina se snaží udržet množství personálu v domácnosti na minimu. Kate, která nepochází ze šlechtického rodu, byla vedena k tomu, aby se vařit naučila. Budoucí král William má obyčejnou kuchyni rád a někdy se do vaření sám zapojí.
To ostatně zkoušel už jako dítě, když chodil o víkendech do kuchyně koukat kuchařce pod pokličku.
Zdroj: racked.com, mashed.com
Autor: Lída Kropáčková