Snad každá domácnost má svůj vlastní recept na bramborák. Ale víte, kde se bramborák objevil poprvé a proč je součástí židovského svátku chanuka? Přinášíme vám i recept na správný český bramborák.
Bramboráky připomínají židům boží zázrak
Bramboráky vznikly ve východoevropských zemích, v Německu, Rakousku, Rusku a Polsku, jako rolnické jídlo. Brambory byly levné, hojné a snadno skladovatelné, takže se staly základem stravy a umožnily vznik mnoha vynalézavých bramborových receptů.
Přesto to byli evropští židé, kdo dal bramborákům dnes známý název latkes (v jidiš) a udělal z nich sváteční jídlo. V roce 168 př. n. l. se syrsko-řecký král Antiochos zmocnil Izraele a chystal se zničit jeruzalémský Chrám, nejposvátnější místo židovského národa.
Židovský kněz Matatiáš a jeho pět synů se však rozhodli bojovat o znovuzískání Jeruzaléma pro židovský lid, což se jim nakonec podařilo. Potřebovali ho však znovu zasvětit zapálením menory (sedmiramenného chrámového svícnu), ale našli pouze olivový olej na jeden den.
Na přípravu dalšího oleje potřebovali dní osm, a proto narůstaly obavy, že zasvěcení Chrámu nestihnou. Jednodenní zásoba jim však vydržela právě oněch osm dní, což dodnes považují za boží zázrak. Židé si tyto události připomínají při oslavách chanuky. Vedle zapalování menory je zvykem oslavovat také pojídáním latkes, tedy bramborových placek smažených v olivovém oleji.
Zdomácnění bramboráku v Čechách
Do Čech bramboráky pronikly v 18. století, uvádí Český rozhlas. Na Plzeňsku se dříve podávaly bramboráky s povidly, v Krkonoších se zase dělají bramboráky kynuté. O oblibě bramboráku svědčí také množství různých místních názvů, kterými je nazýván.
Na Plzeňsku se tak můžete setkat s vošouchem, v jižních Čechách se cmundou, v Pokrkonoší se sejkorou. Všechny spojují kromě brambor také vejce, mléko, česnek, sůl, majoránka a mouka, jinak se recepty domácnost od domácnosti mírně liší.
Jak na dobrý bramborák
Základní recept na bramboráky je velmi jednoduchý. Potřebujete na něj 600 až 700 gramů brambor, 150 mililitrů mléka, 1 vejce, 1 lžíci majoránky, 70 gramů hladké nebo polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, špetku kmínu, sůl a tuk na smažení.
Syrové brambory oloupejte, omyjte a najemno nastrouhejte do mísy. Brambory polijte vařícím mlékem, přisypte mouku, přidejte vejce, česnek, sůl a vše promíchejte. Na pánvi s rozpáleným tukem rozetřete těsto do tvaru placky a smažte, dokud obě strany bramboráku nezezlátnou.
Fantazii a kreativitě se meze nekladou, a tak do těsta můžete přidat houby, slaninu, uzené maso, šunku, čabajku, kysané zelí nebo můžete k bramborám nastrouhat tři menší cukety.
Zdroj: Český rozhlas, CBS News, Recepty Online
Autor: Dominika Jandorová