Těstoviny doma připravujeme jednou za čas všichni. Není na tom nic složitého. Dáte je do vody, necháte vařit, potom je scedíte. Pokud ale také patříte k lidem, kteří vodu z těstovin jen tak vylévají do odpadu, možná se v tomto článku dozvíte, proč byste si to příště měli rozmyslet.
Voda z těstovin, které často říkáme také škrobová voda, může být velmi užitečná. Většina lidí ji vylévá, aniž by si uvědomili, o jaké plýtvání se jedná. Využít se dá v kuchyni, ale třeba také na zahradě.
Využití v kuchyni
Škrobová voda je vynikajícím prostředkem, jak zahustit omáčky nebo polévky. Běžně se přidává do rajské, ale také do smetanových omáček, které používáte právě k těstovinám.
V lednici nicméně vydrží i pár dní, píše Times of India. Využít ji tak můžete i později například na zahuštění houbové omáčky, kterou děláte ke knedlíkům či k rýži.
Těstovinová voda nejen, že omáčky zahustí, dodá jim ale také krémovou konzistenci. A stejně tak také rizotu. Pokud budete rýži na něj vařit ve vodě, ve které jste předtím dělali těstoviny, bude dokonalejší než kdy jindy.
Využití v domácnosti
Voda z těstovin se dá využít i mimo kuchyni. Jelikož obsahuje celou řadu minerálů, které jsou prospěšné pro růst rostlin, využijte ji na zalévání, radí Martha Stewart.
Kromě toho ale také můžete s touto tekutinou vydrhnout mastné skvrny, zašlou špínu například i z látek a koberců, nebo s ní vyčistit nerezové povrchy. Vodu byste vždy měli v tomto ohledu využívat studenou.
Vodu z těstovin skladujte v lednici maximálně po dobu dvou dnů. Potom je ideální ji vylít, protože už pravděpodobně mnoho prospěšných látek mít nebude, naopak by se v ní mohly začít množit bakterie, doplňuje Food & Wine.
Zdroj: Martha Stewart, Food & Wine, Bon Appetit, Times of India
Autor: Šárka Cvrkalová