Každému z nás se někdy stalo, že nechal na plotně hrnec s vařící vodou. Obvykle to končí tak, že voda přeteče, nadělá spoustu nepořádku a škod a zkomplikuje nám vaření. Přitom se dá této katastrofě zabránit hned několika způsoby.
Některé rady jsou zcela očividné a napadnou úplně každého. Samozřejmě, pokud budete vodu vařit ve větším hrnci, je menší šance, že přeteče. A stejně tak je dobré snížit teplotu, pokud si musíte od plotny na okamžik odskočit, píše Southern Living.
Dřevěná vařečka
Pokud přes hrnec s vařící vodou položíte dřevěnou vařečku, nemusíte se bát, že by se stala jakákoli katastrofa. Jedná se o jednu z nejčastějších rad, která je hojně sdílena na sociálních sítích.
Tento trik funguje, protože dřevěná vařečka naruší povrchové napětí bublinek, které se tvoří na povrchu vody. Když bubliny narazí na vařečku, prasknou, což zabrání vytvoření pěny, která by mohla přetéct.
Kostka másla
Pokud potřete okraje hrnce máslem, voda vám z ně nikdy nepřeteče, píše Julie Blanner. Tuk vytvoří na povrchu vody tenkou vrstvu, která zabraňuje tvorbě velkých bublin. Tím se sníží riziko přetečení. Stejně jako máslo funguje i kapka oleje.
Měděný hrnec
Tento trik se u nás příliš často nepoužívá, v mnoha zemích s nim ale lidé mají zkušenosti. Měděné nádobí totiž dobře vodí teplo a může ho pomoci rozptýlit rovnoměrněji. To může snížit intenzitu varu v určitých bodech, vysvětluje Julie Blanner.
Způsobů, jak si poradit s vodou přetékající z hrnce je jednoduše celá řada. Tím nejjednodušším je ale hlavně u plotny stát a bezpečnost při vaření si skutečně pohlídat.
Zdroj: CNET, Julie Blanner, Hy Vee, Southern Living
Autor: Šárka Cvrkalová