Asi žádný milovník hub není nadšený z práce, která se pojí s jejich přípravou před tím, než jdou použít jako ingredience v kuchyni. Řeč je o zdlouhavém čistění hub od hlíny a porostu, ve kterém se v přírodě nacházejí.
I na tuhle nepříjemnou práci ale existují tipy a triky, kterými si ji můžeme ulehčit. Jejich příprava je potom snadná jako lusknutí prstem a my si můžeme užít úžasné pokrmy z hub, aniž bychom se jejich čistěním nějak zdržovali a stresovali.
Slyšeli jste, že byste nikdy neměli houby umývat?
Podle množství lidí je jedním z největších nepřátel hub voda, kterou bychom na jejich čistění neměli vůbec používat. Tenhle názor vznikl ve Francii a jeho autorem je šéfkuchař Prosper Montagné. Houba je totiž porézní, což v podstatě znamená, že má tendenci nasávat okolní vlhkost. Když nasáknou vodou, po přípravě pak nikdy nebudou mít ten požadovaný stav, jaký bychom si představovali. Jídlo pak může působit až slizkým dojmem.
Houby by se tak prý neměly umývat, nýbrž doslova čistit. To znamená bez použití vody, tedy suchým hadříkem, popřípadě papírovou kuchyňskou utěrkou. Drhnutím by pak neměl být problém odstranit veškerou hlínu nebo jiné nečistoty, které na houbě uvízly.
Pokud je ale špíny na houbě opravdu hodně, velmi rychlé namočení jim prý neuškodí, a to nejlépe ve vlažné vodě. Po té spršce se mají ale okamžitě usušit a v nejlepším případě ihned zužitkovat k vaření. Navlhlé houby totiž nejsou ideální k delšímu skladování, jsou náchylnější na plísně.
Jedná se o pouhý mýtus
Pak je tu ale druhý názor, paradoxně opačný, podle kterého trocha vody nemůže houbám uškodit. Chuť hub pochází z glutamátu, který se nachází v buněčných stěnách hub. Zničit tyto stěny není tak jednoduché a rozhodně se to nepovede krátké spršce vodou.
A upřímně, asi nikdo nechce zbytky hlíny a jiných nečistot nacházejících se venku v zemi. Kdo vám totiž zaručí, že zrovna vedle vaší houby, kterou se chystáte použít do chutné večeře, nevykonalo svou potřebu nějaké lesní zvíře nebo hůř – člověk na procházce přírodou?
Proto nemějte strach strčit houby na malou chvíli do mísy s vodou a opláchnout je, popřípadě je strčit pod tekoucí vodu do dřezu. Čistění bude určitě jednodušší a zároveň si můžete být jisti tím, že jíte opravdu jenom houbu.
Zdroj: Bon Appetit, lifesavvy, a couple cooks, kitchn
Autor: Denisa Weisová