Čaj Earl Grey je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších čajových směsí na trhu. Tradičně je to jednoduchá směs černého čaje a oleje z bergamotu. Kdo rád experimentuje s čaji, může zkusit i Earl Grey s jiným základem, který je tvořený ze zeleného čaje, oolongu a rooibosu.
Specifickou chuť dodává čaji bergamotový olej, který se získává z ovoce zvaného bergamotový pomeranč. Ten se pěstuje převážně v Itálii.
Přestože samotný název „Earl Grey“ zní velice noblesně, původně se bergamot začal přidávat k méně kvalitním čajům, aby vylepšil jejich chuť. V dnešní době už jde spíše o dodržování tradičních postupů přípravy čajových směsí.
Zdravotní benefity
Čaj Earl Grey je dlouho oblíbený, ale omezené množství minerálů a živin v čaji naznačuje, že nemá velké zdravotní přínosy. Lze tedy vyvozovat, že má běžné účinky čaje. Pokud jde o černý čaj, ten pomáhá snižovat krevní tlak a celkově snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Pomáhá také snižovat LDL cholesterol.
WebMB uvádí, že polyfenoly obsažené v černém čaji podporují metabolismus tuků a snižují oxidační stres, který ovlivňuje poškození buněk. Může být pomocníkem při hubnutí.
Potenciální rizika nadměrného pití čaje Earl Grey
Stylecraze upozorňuje u čaje Earl Grey na obsah značného množství kofeinu. Ten může u citlivých jedinců způsobit úzkost a spolu s nedostatkem spánku deprese.
Velice pečlivě by měly zvážit jeho konzumaci těhotné ženy. Jak uvádí vědecká studie zveřejněná v PubMed, vysoký příjem kofeinu v těhotenství může mít za následek zvýšené riziko nízké porodní hmotnosti u kojence. Hrozí také nebezpečí samovolného potratu a omezení růstu plodu.
V případě konzumace jednoho až dvou šálků denně žádné nebezpečí nehrozí a není důvod k obavám.
Oblíbenou příchuť čaje lze najít v mnoha receptech: Pečená čokoláda s Earl Grey
Na přípravu těsta je třeba: 200 g hladké mouky, 50 g cukru, 150 g másla, citronová kůra a žloutek na potření.
Na náplň je třeba: 10 sáčků Earl Grey, 300 g šlehačky, 50 g másla, 110 g belgické mléčné čokolády, 100 g belgické hořké čokolády a dvě vejce.
Ze surovin na těsto se vypracuje vláčné těsto, které se nechá zabalené ve fólii odpočívat v chladničce 30 minut. K pečení bude třeba forma (o průměru 26 cm) s oddělitelným dnem, která se vystříká olejem ve spreji.
Těsto se vyválí do kruhu a přenese do formy. Potře se žloutkem a dá do mrazničky na 15 minut. Poté se peče při 150 °C asi 12 minut.
Na náplň se provaří smetana s máslem a na půl hodiny se do smetany ponoří čajové pytlíky. Znovu se přivede k varu a nalije do misky, kde je připravená nalámaná čokoláda. Vše se promíchá do hladké konzistence, přidají se vejce a směs se nalije na připravené těsto. Peče se na 150 °C 20 minut bez ventilátoru. Náplň musí zhoustnout. Po vychladnutí lze zdobit podle vlastních preferencí.
Zdroj: Varecha.sk, StyleCraze, PubMed, WebMD
Autor: Lída Kropáčková