Vitamínu K není věnována velká pozornost, přesto si ji určitě zaslouží. Podílí se totiž na důležitých procesech v organismu a jeho nedostatek může vést k závažným zdravotním problémům.
V jakých potravinách se vitamín K vyskytuje?
Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Samotné písmeno v názvu je odvozeno z německého slova Koagulation, tedy koagulace, což znamená „srážení“. Název tedy odkazuje ke srážlivosti krve, která je jednou z hlavních funkcí „káčka“. Vitamín K se přirozeně vyskytuje ve dvou formách, a to jako vitamín K1 (fylochinon) a vitamín K2 (menachinon). K1 se vyskytuje v zelené listové zelenině (především syrové), dále v některých olejích (olivovém či řepkovém) anebo v piniových oříšcích. K2 je produkován bakteriemi v tlustém střevě.
Proč je vitamín K důležitý?
Vitamín K1 působí zejména v játrech a hraje důležitou roli ve správném srážení krve, neboť se podílí na tvorbě srážecích faktorů. Díky tomu má např. podstatnou funkci u zastavování krvácení. Vitamín K2 se vyskytuje spíše v jiných orgánech a má jiné funkce, konkrétně jde o mineralizaci kostí, buněčný růst nebo metabolismus buněk cévní stěny. Podílí se tedy i na dodávání živin do srdce, které tento orgán potřebuje ke správnému fungování. Jeho příjem tedy rozhodně není radno podceňovat.
Nedostatek a nadbytek vitamínu K
Nedostatek vitamínu K má různé negativní vlivy na lidské zdraví. Předně vede k poruchám krevní srážlivosti, což se může projevit modřinami, krvácením z nosu, krví v moči a u žen těžkým menstruačním krvácením. U nejmenších dětí přitom může být nedostatek v tomto ohledu životu nebezpečný! Avitaminóza „káčka“ se také projevuje horším stavem kostí, což může vést k osteoporóze (řídnutí) a větší náchylnosti ke zlomeninám.
Problémy s nadbytkem vitamínu K prakticky nehrozí, protože není toxický a předávkování doposud nebylo zaznamenáno, a to ani při mnohonásobném překročení doporučné denní dávky. Ovšem pozor! Kromě dvou výše zmíněných přirozených forem existuje ještě syntetický vitamín K3 (menadion), který již problematický být může. Stále se sice přidává do krmiv zvířat, ale lidem se již prodávat nesmí, neboť produkty s vitamínem K3 a jeho deriváty, jež se používaly k léčbě nedostatku vitamínu K, byly staženy z trhu.