Vitamín C je vitamín rozpustné ve vodě. Člověk si přitom „céčko“ neumí sám syntetizovat, čímž se liší od většiny živočichů i rostlin, takže jej musí přijímat z ovoce a zeleniny. Na jaké druhy se zaměřit?
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C
Vitamín C neboli kyselina askorbová je pro naše zdraví zcela nezbytný, protože má mnoho důležitých funkcí, a to nejen u člověka. Zajímavé ovšem je, že většina živých organismů na Zemi si jej umí syntetizovat sama a nemusí ho získávat z okolního prostředí. Mezi živočichy, kteří to nedovedou, patří i člověka (také některé druhy primátů, morčata anebo losos). Musíme je tedy získávat ze stravy.
Vitamín C obsahuje mnoho druhů ovoce. Patří sem především tropická acerola, ale také šípek, černý rybíz, papája, citrusové plody (citróny, limetky, pomeranče) anebo kiwi. „Céčko“ se ale nachází také v zelenině, a to např. v růžičkové kapustě, brokolici, paprikách či zelí. Lidské tělo ovšem většinu přijatého vitamínu C vylučuje, takže byste měli jeho zdroje konzumovat v menším množství, ale několikrát denně.
Důležitost vitamínu C pro lidské zdraví
Vitamín C patří mezi velmi silné antioxidanty, takže chrání lidské buňky proti působení škodlivých volných radikálů. Podstatný je rovněž pro metabolismus aminokyselin, čímž se podílí i na syntéze kolagenu, který je mj. nutný pro zdraví vazivového aparátu zubů. Navíc se podílí na správném vývoji kostí a chrupavek, na růstu, stejně jako na zdraví pokožky. Vitamín C má pozitivní vliv také na absorpci železa ze stravy a v neposlední řadě dokáže stimulovat tvorbu bílých krvinek.
Nedostatek a přebytek vitamínu C
Nedostatek (avitaminóza) vitamínu C se může projevit mnoha způsoby, a to např. zpomaleným růstem či zvýšenou kazivostí zubů. Navíc má negativní vliv na stavbu kostí a kloubů, odolnost proti infekcím, ale třeba také na hojení ran. Při dlouhodobém nedostatku „céčka“ jsou projevem kurděje, tedy onemocnění, jímž trpěli námořníci při dlouhých plavbách na moři.
Nedostatek vitamínu C je v našich podmínkách vzácný, ale ještě výjimečnější je přebytek (hypervitaminóza), neboť si tělo nevytváří zásoby a rychle ho vylučuje (viz výše). Někdy ovšem dochází k tzv. paradoxní hypervitaminóze, kdy člověk delší dobu přijímá větší množství vitamínu C a následně jej vysadí. Tělo si na příjem zvykne a při vysazení má v podstatě abstinenční příznaky.
Tip na závěr: vitamín C obsahují mnohé doplňky stravy. Ty jsou ale vesměs syntetické a silně zakyselují organismus. Vsaďte tedy raději na přírodní zdroje.