Vitamín B2, který je označován také jako riboflavin, patří mezi látky důležité pro sportovce. Jeho příjem by si ovšem měli hlídat rovněž vegetariáni a vegani.
Vitamín B2 v potravinách
Vitamín B2 neboli riboflavin je přírodní barvivo rozpustné ve vodě, které se nachází v některých potravinách. Lidské tělo jej přitom musí přijímat právě ve stravě, neboť ho (na rozdíl od rostlin a mikroorganismů) nedokážeme syntetizovat. Nachází se v mase a rybách, vnitřnostech (játra a ledviny), tvarohu, kvasnicích, mléce, vejcích, ale také v ořeších, luštěninách, pseudoobilovinách, hnědé rýži, lahůdkovém droždí, lilku anebo v melase. Jedná se tedy o běžně konzumované potraviny, takže minimálně na našem území bychom s jeho příjmem neměli mít potíže.
Důležitost vitamínu B2
Riboflavin pomáhá rozkládat aminokyseliny (bílkoviny), aby je organismus mohl využít, což je podstatné pro regeneraci svalů. Tento vitamín zároveň přispívá k energetické přeměně, navíc se podílí na tvorbě růstových hormonů a přispívá k produkci červených krvinek, které roznášejí kyslík pracujícím svalům. Z toho vyplývá, že by si jeho příjem měli hlídat sportovci, neboť je důležitý při sportovním výkonu i po něm. Navíc se jedná o důležitou látku pro buněčný metabolismus, stejně jako pro pokožku nebo zrak a ovlivňuje i fungování srdce, případně dalších orgánů.
Nedostatek a nadbytek riboflavinu
Obecně se hovoří o tom, že vitamín B2 obsahují především potraviny živočišného původu. Proto bývá uváděno, že by si jeho příjem měli hlídat hlavně vegetariáni a vegani. Nicméně z výčtu, který jsme uvedli výše, je patrné, že se nachází i v mnoha rostlinných potravinách. U veganů je nicméně důležité hlídat příjem vitamínu B12. Nedostatek riboflavinu se může projevit záněty, a to např. ústních koutků, rtů nebo jazyka. Důsledkem ale může být také zánět spojivek.
Při dlouhodobém nedostatku vitamínu B2, jehož doporučení denní dávka je pro dospělého člověka zhruba kolem 1,5 mg, zatímco pro kojence 0,4 mg, může vést i k atrofii. Ačkoli se riboflavin nachází v mnoha na Západě běžně konzumovaných potravinách, k předávkování dojít nemůže. Je totiž rozpustný ve vodě, takže jej organismus vylučuje močí. Proto se jeho nadbytkem, který by nějakým způsobem ohrožoval vaše zdraví, není nutné zabývat.