Někoho možná při přípravě vánočního cukroví odrazuje to, že může jít o náročnou a zdlouhavou činnost. Některé druhy ale máte hotové doslova za pár minut. K těm, které byste si letos rozhodně měli připravit, patří i cukroví vínové.
Někdy se mu říká také cukroví vinné nebo cukroví z vinného těsta. Jeho příprava je velmi nenáročná a skvěle se hodí jak přímo na Štědrý den, tak potom jako pochutina při silvestrovském čekání na půlnoc.
Jen pár surovin, žádné lepení
Příprava vínového cukroví zabere opravdu jen minimum námahy. Nic nelepíte marmeládou ani nespojujete krémem, vystačíte si jen s několika ingrediencemi.
Ty jednoduše smícháte, z těsta vykrájíte vámi zvolené tvary a cukroví upečete. Během chvíle máte hotovo, v kuchyni neuděláte ani příliš velký nepořádek a odměnou je vám vynikající sladkost, kterou ocení především milovníci bílého vína.
Snadná příprava
Na přípravu vínového cukroví budete potřebovat jen 250 gramů změklého másla, 260 gramů hladké mouky, 5 lžic bílého vína a moučkový cukr na obalení. Použít můžete i mouku bezlepkovou a udělat cukroví dostupné také lidem s alergií.
Mouku a máslo smíchejte dohromady. Potom přidejte víno a vypracujte tuhé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky. Druhý den bude těsto připraveno k použití.
Rozválejte ho na lince a vykrajujte z něj vámi vybrané tvary. Ty potom pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Cukroví bude velmi světlé. Ještě teplé ho potom obalujte v moučkovém cukru.
Zdroj: Moje lahve, Pro ženy, Prima Fresh, Jen ženy
Autor: Šárka Cvrkalová