Vinná klobása patří mezi tradiční vánoční pokrmy. Vztahuje se totiž k zimnímu slunovratu. Ovšem pozor! Měli byste ji zkonzumovat co nejdříve.
Původ vinné klobásy
Klobásy se dle hliněných tabulek vyráběly už ve starověku. Záznamy o vinné variantě ovšem pocházejí až z 19. století a objevují se v českých kuchařkách. Podle všeho se jedná o naši verzi bavorské klobásy, neboť Bavorsko je německá spolková země sousedící s Českou republikou, takže má-vliv i na tuzemskou kuchyni. Vinná klobása se každopádně rychle stala tradičním vánočním jídlem (viz níže).
Jednotlivé ingredience
Vinná klobása je obvykle vyráběna z vepřového masa, ale použito může být i telecí. Ať už se však použije jakékoli maso, musí se jemně umlít a následně se do něj přidají rohlíky namočené v mléce, muškátový květ a citrónová kůra. Vzhledem k názvu je důležitou ingrediencí i bílé víno. Výsledná hmota se naplní do střívka, přičemž většinou se používá vepřové a především skopové střívko, které je tenčí.
Vinná klobása jako tradiční vánoční jídlo
Vinná klobása se na Vánoce podává už téměř 200 let. Z jakého je to vlastně důvodu? Má totiž zakroucený tvar do spirály, a vzhledem k tomu, že při pečení postupně červená od středu, připomíná Slunce. S příchodem zimy přitom nastává zimní slunovrat. Zařazení vinné klobásy do vánoční tabule má tedy tento symbolický význam, který je nezávislý na křesťanském pojetí tohoto období.
Vinná klobása z hlediska zdraví
Ačkoli „běžné“ klobásy patří mezi uzeniny, což jsou karcinogeny, vinná klobása neprochází procesem uzení, takže se jedná o zdravější pokrm. Musíme ovšem upozornit, že se tepelně neopracovává, takže je nutné ji zkonzumovat co nejdříve. Zkažené mleté maso může být totiž dosti nebezpečné. Pokud si tedy tuto klobásu pořídíte, s jejím použitím neotálejte (ideálně ji zpracujte do 48 hodin).
Zajímavosti o vinné klobáse
- Pokud byste si chtěli vinnou klobásu vyrobit doma, použijte kvalitní bílé víno s příchutí muškátu, které je nejvhodnější, protože ladí s použitým kořením.
- V obchodech se prodávají vinné klobásy i v umělém střívku. Mnohem lepší jsou ovšem v přírodním střívku.
- Vinná klobása je údajně českou variantou bavorské klobásy, které se říká Wollwurst a jde o syrovou mletou směs z telecího nebo mladého hovězího masa.
- Při nákupu vinné klobásy čtěte etikety. Narazit totiž můžete na produkty, které obsahují něco málo přes 50 % masa, ale také téměř 90 % masa.
- Vinná klobása se tradičně smaží na pánvi, lze ji ale také péct v troubě nebo grilovat. Jíst ji lze s hořčicí a chlebem, ale také s bramborovým salátem či bramborovou kaší.