Vietnamská kuchyně patří u nás k poměrně známým, protože v ČR žije početná vietnamská komunita. Podívejme se tedy blíže na jednotlivé recepty a ingredience.
Původ vietnamské kuchyně
Vietnamská kuchyně je pestrou směsicí kuchyní různých národů. Až do 19. století byla ovlivňována především svými sousedy. Vliv na zdejší přípravu pokrmů měla především Čína a Kambodža, ale projevila se v ní i mongolská invaze ve 13. století. V novověku Vietnam kolonizovali Francouzi, kteří do místní kuchyně samozřejmě přinesli nové ingredience a recepty.
Typické pokrmy vietnamské kuchyně
Vietnamská kuchyně je tvořena mnoha pokrmy, jejím základem je ovšem rýže, která se v této zemi jihovýchodní Asie hojně pěstuje. Vyrábí se z ní např. nudle anebo koláče. Velmi používanými ingrediencemi jsou rovněž maso, zelenina a bylinky a tato kombinace tvoří mnoho místních jídel.
Mezi typické vietnamské pokrmy patří polévka Phở, která se nekonzumuje pouze v jihovýchodní Asii, ale oblíbená je rovněž v evropských a amerických restauracích provozovaných vietnamskou komunitou. Tvoří ji nudle, různé druhy masa a mořských plodů a existují i vegetariánské varianty.
Oblíbeným pokrmem vietnamské kuchyně jsou i závitky, kterým se říká Nem. Ty se vyrábějí z rýžového papíru, do kterého se balí různé ingredience jako vepřové či krabí maso, nudle, vajíčka, houby nebo zelenina. Rolky se přitom smaží (Nem rán), anebo se podávají čerstvé (Nem cuốn).
Ve Vietnamu je oblíbená i Bún chả, tedy grilované vepřové maso, rýžové nudle, bylinky, zelenina a nước chấm – omáčka na namáčení. Zmínit musíme i Bún bò Nam Bộ, což je salát, který tvoří smažené hovězí maso, nudle, zelenina a bylinky. Přelíván je navíc vývarem.
Vietnamskou kuchyni tvoří rovněž ovoce, z něhož se např. vyrábějí čerstvé džusy.Co se týče dalších nápojů, oblíbené jsou i minerální vody, ale také alkoholické nápoje. Stejně jako u nás se zde pije pivo a tvrdý alkohol a mezi populární pití patří i čaj a káva (ca phe phin).
Zajímavosti o vietnamské kuchyni
- Vietnamská kuchyně je zdravá. Tvoří ji totiž čerstvé ingredience, navíc jsou hojně zastoupeny ovoce a zelenina.
- V České republice je velká vietnamská komunita, jejímiž příslušníky jsou často provozovány i vietnamské restaurace.
- Mnohé z těchto restaurací ovšem nepřipravují typické pokrmy, ale jídla přizpůsobená chutím českých strávníků.
- Ve Vietnamu existuje i silná buddhistická komunita, takže jsou zde i díky tomu velmi rozšířená vegetariánská jídla.
- Vietnamci používají tradičně při stolování jídelní hůlky, ale při konzumaci polévek je používána rovněž široká lžíce.
Autor: redakce