Ryby patří mezi nejzdravější potraviny, ale řada Čechů se jim spíše vyhýbá. Když už po nějaké sáhnou, jedná se často o kupované rybí prsty, z nichž většina není příliš kvalitní. Proto si dnes ukážeme recept na poctivé domácí rybí prsty.
Jak dopadly rybí prsty v testu?
Velký test rybích prstů provedla například spotřebitelská organizace dTest. Testům se podrobilo čtrnáct vzorků mražených rybích prstů z českých obchodů a po jednom výrobku z Německa a Velké Británie.
„Rybí prsty obsahovaly nejčastěji maso tresky aljašské alias pestré. Ve třech produktech použili výrobci formované mleté maso; zbývajících 13 výrobků neobsahovalo masovou drť, ale celé filety,“ uvedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, píše Deník.
Obsah masa v rybích prstech se pohyboval v rozmezí 22 a 70 procent. Široký rozptyl je dán tím, že v České republice neplatí žádný předpis určující minimální obsah masa v těchto výrobcích. U 12 výrobků bylo navíc nalezeno méně masa, než prodejci uváděli. I když nelze házet všechny výrobky do jednoho pytle a některé prodávané rybí prsty jsou opravdu kvalitní, domácí přípravě se nevyrovnají.
Recept na domácí rybí prsty
Na rybí prsty se hodí ryby, které se dají snadno vykostit, například treska, okoun nilský nebo candát. Na 4 až 6 porcí podle blogu Kitchenette budete potřebovat 800 gramů rybích filetů, 150 gramů kefíru, 1 vejce, špetku prášku do pečiva, sůl, 90 gramů polohrubé mouky, 200 gramů panko strouhanky (můžete použít i obyčejnou strouhanku) a olej na smažení.
Panko strouhanka má původ v Japonsku, má hrubší strukturu připomínající drobné vločky. Jídlo v ní obalené je navíc křupavější a nenasákne tolik tuku.
Rybí filety zbavené kostí omyjte a osušte ubrouskem. Nakrájejte je na špalíčky o velikosti rybích prstů a osolte. V míse smíchejte kefír, vejce, prášek do pečiva a polohrubou mouku. Výsledná konzistence by měla být o trochu hustší než palačinkové těsto.
Filety obalte v těstíčku a následně ve strouhance. Na pánvi s rozpáleným olejem osmažte filety z obou stran dozlatova a odkládejte je na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Podávat můžete s bramborovou kaší nebo třeba vídeňským salátem.
Zdroj: Deník, dTest, Kitchenette
Autor: Dominika Jandorová