Bezlepkovou dietu někteří lidé drží, protože jednoduše musí. Mnohdy nás potraviny obsahující lepek v životě omezují, v mnoha případech způsobují závažné zdravotní problémy. Někdy ale lepek omezujeme jen proto, abychom se cítili o něco lépe. A to je i případ české herečky Veroniky Khek Kubařové.
24. října letošního roku má premiéru nový český film s názvem Poklad. Právě v něm si jednu z hlavních rolí zahraje i pohledná herečka, která se podle svých slov pravidelně udržuje v kondici. A to mimo jiné právě i dodržováním bezlepkové diety.
Co je to bezlepková dieta?
Bezlepková dieta je stravovací režim, při kterém se zcela vylučují potraviny obsahující lepek. Jde o bílkovinu nacházející se v některých obilovinách, především v pšenici, ječmeni a žitu, píše Healthline.
Tuto dietu musí dodržovat někteří lidé například kvůli alergii na pšenici. Daleko častější příčinou je ale celiakie, což je autoimunitní onemocnění, při kterém konzumace lepku způsobuje poškození tenkého střeva, vysvětluje Hopkins Medicine.
Lidé s bezlepkovou dietou z jídelníčku musí vynechat pšenici a výrobky z ní, ječmen, žito, pečivo, těstoviny a řadu zpracovaných potravin, které mohou lepek obsahovat. Hledají proto v těchto ohledech takzvaně bezlepkové alternativy.
Kubařová a bezlepková dieta
Veronika Khek Kubařová nějaký čas lepek běžně jedla. Před nějakou dobou nicméně zjistila, že jí v mnoha ohledech nedělá dobře. Nemusí zcela dodržovat bezlepkovou dietu, nehrozí jí žádné konkrétní zdravotní nebezpečí, jak vysvětlila pro web Kondice.
Přesto se ale cítí lépe, když potraviny s lepkem nahradí těmi bezlepkovými. „Lepek jsem vysadila právě kvůli nějakým věcem, se kterými jsem se potýkala, a zjistila jsem, že mi to opravdu moc pomáhá. Takže lepek mě jíst neuvidíte,“ uvedla před rokem.
Doplnila, že se snaží celkově hlídat si zdravý jídelníček a pravidelně také cvičit. I díky tomu se ve svých 37 letech udržuje ve skvělé kondici. V novém filmu se můžete těšit na vynikající výkon, kterým vás o svém perfektním zdraví přesvědčí.
Zdroj: Kondice, Hopkins Medicine, Mayo Clinic, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová