Velikonočního beránka peče na svátky mnoho domácností. Já jsem se naučila recept od své babičky a dělám moučník už několikátým rokem. Vždy nám nějaký čas zdobí sváteční stůl a nakonec si na něm pochutnáme.
Původně byl beránek považován za oběť Bohu a během svátků se konzumovalo skutečné jehněčí maso. Po čase se tato tradice ale kvůli nedostatku skopového změnila. Dnes tak děláme beránka v podobě sladkého moučníku.
Každý beránek je unikát
Beránka dělá každá rodina jiného. Za svůj život jsem jich ochutnala mnoho a žádný nebyl špatný. Nedá se proto říci, že by existoval nějaký ideální recept na nejlepší verzi.
Každý má rád jiné chutě. Můj recept by tedy měl posloužit především jako základ, který si následně poupravíte k obrazu svému. Na pečení moučníku nicméně není nic až tak složitého.
Jak na velikonočního beránka?
Na přípravu beránka budete potřebovat 300 gramů polohrubé mouky, 5 žloutků, 5 bílků, 2 celá vejce, 250 gramů cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky, máslo a čokoládovou polevu.
Dvě celá vajíčka a žloutky vyšlehejte v míse s oběma cukry. Přidejte citronovou kůru a mouku. V další nádobě vyšlehejte z bílků sníh a ten vmíchejte do těsta.
Vymažte formu na beránka máslem, nalijte do ní těsto a pečte ho asi 35 minut na 180 °C. Poté mu z rozinek udělejte oči. Můžete místo nich použít lentilky. Nakonec beránka přelijte čokoládovou polevou a zasypte moučkovým cukrem.
Já osobně mu kolem krku ještě vždy uvážu nějakou barevnou stužku a pokládám ho na tác vyložený krepovým papírem připomínajícím seno. Jak ho nazdobíte, je ale jen na vás.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová