S Velikonoci je spojena celá řada pokrmů. Někdo peče mazanec, někdo dělá nádivku. U nás se na svátky vždy připravuje vynikající sekaná. Recept na ni mě naučila moje babička. Není na něm nic složitého, ale garantuji vám, že si na sekané pochutnáte.
Je poměrně tučná a kalorická. Během Velikonoc by ale člověk měl na čas dietu hodit za hlavu a dopřát si alespoň v menším množství nějaké to sváteční jídlo. Kromě toho v sekané najdete i mnoho bylinek a pro tělo prospěšných surovin, a vyloženě o nezdravé jídlo tak nejde.
Česnekem nešetřete
Na přípravu sekané budete potřebovat 250 gramů tučného bůčku, 250 gramů telecího masa, 6 žemlí, 6 vajec, sůl, masový vývar, muškátový oříšek, petržel, nasekané kopřivy a česnek.
Je na vás, jaké množství bylinek a koření využijete, já osobně rozhodně nešetřím s česnekem. Krásně provoní celou domácnost. A kromě toho skvěle chutná a vaše tělo vám za něj jenom poděkuje.
Příprava sekané
Maso uvařte doměkka a potom ho nasekejte nožem. Není ideální ho mlít, mělo by mít spíše konzistenci asi jako na jitrnice. Do studeného vývaru namočte žemle, které potom dejte do misky, přidejte k nim vejce, koření a bylinky.
Vše dobře promíchejte a uplácejte ze směsi šišku. Tu dejte do předem vymaštěného pekáče a následně sekanou pozvolna pečte zhruba hodinu. Pokrm se pak konzumuje teplý i studený, v obou případech chutná skvěle.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová