Velikonoční nádivku dělá každý trochu jinak. Dvě ingredience, které by v ní podle mě ale nikdy neměly chybět, jsou uzené maso a nasekané kopřivy. Můj recept není nijak složitý, každoročně si ale na pokrmu pochutná celá rodina.
Nádivka k Velikonocům patří. Jde o jídlo, bez kterého si já svátky představit nedovedu. I kdybychom neměli mazanec nebo natvrdo vařená vajíčka, nádivka jednoduše chybět nikdy nesmí. Připravte si ji letos podle tohoto snadného receptu.
Bylinkami nešetřete
Na přípravu nádivky budete potřebovat 20 vajíček, petržel, majoránku, pažitku, 10 rohlíků, pepř, sůl, 500 gramů uzeného masa, 500 gramů vepřového masa a kopřivy.
Jaké množství bylinek použijete, to je jen na vás. Osobně ale doporučuji s nimi nešetřit. Velikonoce jsou jarní svátky a čerstvé zelené bylinky připomínají, že příroda se po zimě už plně probrala.
Pokrm bude díky nim skvěle vypadat i chutnat, bude ale také zdravý. Samozřejmě je v něm spousta uzeného a jde tak o kalorickou pochoutku, to ale neznamená, že vašemu tělu nemůže doplnit spoustu vitamínů.
Jak na přípravu nádivky
Vepřové maso uvařte ve vodě doměkka. Z bílků vajíček vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky namočte ve vývaru z masa, přidejte k nim žloutky, sůl, pepř a bylinky. Nakonec vmíchejte ušlehané bílky.
Směs potom smíchejte s nakrájeným vepřovým masem a uzeným pokrájeným na kousky. Vše dejte do formy a pečte asi půl hodiny dozlatova. Nádivka se může konzumovat studená i teplá.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová