Ačkoli jsou k nám Slováci velmi blízko, jejich velikonoční zvyky se v mnohém liší. A to nejen v tradicích, ale také v tom, co se u nich na svátky podává. Většina rodin na Slovensku si nedovede představit Velikonoce bez takzvané velikonoční hrudky.
Říká se jí také syrek, syrec nebo vaječná hrouda. Ačkoli pokrm na první pohled vypadá jako sýr a odpovídá tomu i jeho název, ve skutečnosti je celý z vajec. Často se do něj míchá zelenina a čerstvé bylinky.
Velmi snadná příprava
Syrek někomu připomíná vaječnou tlačenku. Příprava tohoto jídla je velmi snadná a nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience. Možná i proto je na Slovensku tak populární. Konzumuje se obvykle jako předkrm.
Na přípravu budete potřebovat 8 vajíček, 800 mililitrů plnotučného mléka, špetku soli, muškátový oříšek, mražený hrášek, mrkev a 20 gramů červené papriky.
Pokud chcete, můžete dále přidat do pokrmu něco zeleného. Ideální jsou čerstvé bylinky jako pažitka či petržel, někdo do velikonoční hrudky ale přidává také čerstvě natrhané kopřivy.
Jak na přípravu pokrmu
Mrkev oloupejte a nakrájejte ji na drobné kostičky. Dejte ji vařit do osolené vody, před změknutím k ní přidejte hrášek. Zeleninu slijte a přidejte k ní na kostičky pokrájenou papriku.
Do většího hrnce rozklepněte vajíčka a vyšlehejte je se solí. Poté přidejte mléko, muškátový oříšek a nasekané bylinky. Vše dejte na sporák zvolna vařit. Jakmile se začne vejce oddělovat od tekutiny, přidejte zeleninu.
Směs nakonec přelijte přes utěrku a z vaječné hmoty vytvarujte hrudku. Tu pak nechte ještě na cedníku vykapat v lednici. Po několika hodinách je pokrm připraven k nakrájení a konzumaci.
Zdroj: Humpolák, Top Recepty, Pro ženy, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová