Vejce jsou zdravá naměkko i natvrdo. V obou případech je ale třeba si dávat pozor

Zdroj: Pixabay

Vajíčka jsou obecně považována za velmi zdravou potravinu. Jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin a obsahují všech 9 esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. Jsou bohatá na minerály i vitamíny. Je ale zdravější konzumovat vajíčka vařená naměkko, nebo natvrdo?

Někdo vaří vajíčka 8 až 10 minut. Teprve potom si je vychutná. Jiní lidé mají raději, když se žloutek ještě roztéká. Je lepší jíst vajíčka uvařená naměkko, nebo je vařit déle a vychutnat si je natvrdo?

V obou případech existují výhody i nevýhody

Vajíčka jsou zdravá, ať už je připravíte na jakýkoli způsob. Samozřejmě si musíte dát pozor, zda jsou čerstvá. A to speciálně v případě, že je připravujete naměkko a žloutek zcela nedovaříte, varuje Foodess.

Ať už se ale rozhodnete pro jakoukouli verzi, v obou případech bude mít výsledek celou řadu výhod. Na druhou stranu ale také oproti druhému způsobu přípravy může mít i nevýhod.

Co byste měli vědět

Pokud patříte k milovníkům vajíček vařených naměkko, nejspíš vás potěší, že je v nich díky kratší době vaření zachováno větší množství vitamínů i minerálů. Menší tepelná úprava také snižuje oxidaci cholesterolu ve žloutku.

Na druhou stranu ale takto připravená vejce mohou zvyšovat riziko nákazy salmonelou. Vajíčka se také i v lednici rychleji zkazí a je třeba je konzumovat brzy po zpracování.

Co se týče vajíček natvrdo, jejich konzumace je vždy bezpečnější. I v případě, že jsou vejce už o něco starší, riziko nákazy jakoukoli vážnou nemocí je minimální. Může vám po nich i tak ale být špatně, varuje WebMD.

Vajíčka vařená natvrdo vydrží v lednici déle, snadno se loupou i krájí, dají se použít v mnoha receptech, ve kterých vejce naměkko jednoduše nepoužijete. Na druhou stranu ale ztrácí při tepelné úpravě mnoho živin.

Pro někoho mohou být vejce natvrdo hůře stravitelná, může po nich mít dokonce zažívací problémy. Je tedy ve výsledku na vás, kterou verzi vajíček preferujete. Rozhodně byste je do jídelníčku měli zařadit, při jejich zpracování ale vždy myslete na to, že riziko hrozí v obou případech, pokud si nepohlídáte minimální trvanlivost potraviny.

Zdroj: Healthline, WebMD, Foodess, NIH

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz