Vejce Benedikt: Král každého brunche. Jeho vznik je doprovázen legendou

Zdroj: Shutterstock

Vydáte-li se do Ameriky a zajdete si zde do některé z restaurací (a mnohdy i kaváren) na typický snídaňový brunch, budete si moci vychutnat dobrotu známou jako vejce Benedikt.

Vejce Benedikt se v kulinářském světě stalo často skloňovaným pojmem. Pokrm zahrnující opečený plátek anglického snídaňového muffinu s plátkem šunky (někdy slaniny), ztracené vejce a bohatou dávku holandské omáčky.

Historie

Přesný původ pokrmu nazývaného vejce Benedikt není úplně známý. Traduje se totiž mnoho historek a každá povídá něco tak trochu jiného.

Nejstarší záznam sahá až k oblíbené restauraci Delmonico’s na dolním Manhattanu. Říká se, že kuchař Charles Ranhofer tuto kombinaci vymyslel v 60. letech 19. století.

Povídá se, že do této restaurace docházela pravidelná zákaznice, paní LeGrand Benedict. Tu prý jednoho dne omrzelo menu a chtěla něco nového.

Historka o hotelu Waldorf

„Další legenda připisuje stvoření pokrmu muži jménem Lemuel Benedict v roce 1894,“ zmiňuje tasteofhome.com.

Po noci pití se Benedict zatoulal do hotelu Waldorf, který se nachází také na Manhattanu. Tam si objednal několik součástí tohoto jídla.

Když kuchař Oscar Tschirsky dle zákazníkova přání jídlo poskládal, došlo mu, že je to vlastně zajímavá kombinace, která by mohla chutnat velmi dobře. Proto pokrm zařadil na jídelní lístek.

Pokud je tento příběh pravdivý (což velmi dobře může být), Tschirsky by byl docela plodným tvůrcem. Připisuje se mu také waldorfský salát, který známe a milujeme.

Zajímavostí také je, že Tschirsky dříve pracoval u společnosti Delmonico v době, kdy se vejce a la Benedict začala stávat populárními. Náhoda?

Co je na něm tak výjimečného?

Najdou se tací, kteří nedokážou pochopit, co je na vejci Benedikt tak výjimečného. V jejich očích je to jen kus pečiva, vejce, plátek šunky a omáčka.

Kdo ale někdy tuhle dobrotu ochutnal, rozhodně mluví jinak. A určitě ne takto hanlivě, protože vejce Benedikt prostě má něco do sebe.

Jestli něco tomuto pokrmu dodává chuť, pak je to právě holandská omáčka. V kulinářském světě je to pojem. Ale je náročnější na přípravu.

„Holandská omáčka se skládá z emulze vaječného žloutku, rozpuštěného másla a citrónové šťávy ochucené solí a pepřem,“ popisuje foodandwine.ie.

Zdroj: tasteofhome.com, foodandwine.ie
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz