Výběr slaných koláčů je opravdu pestrý a vzhledem k poptávce vznikají další nápady, jak si takové jídlo dopřát. Pro praktické kuchaře je samozřejmě základem listové těsto, ale jsou i jiné možnosti. Výhodou těchto koláčů je i příprava předem, a i druhý den na pikniku si na slaném koláči pochutnáte.
V historii slaných koláčů se vyjímá podle PetitChef francouzská kuchyně. Určitě je známý pojem quiche. Jde o křehký koláč, který má specifické těsto, které obsahuje dvakrát více mouky než tuku. Tuk se vetře do mouky a přidá se malé množství ledové vody. Jako tuk se často používá kombinace másla a sádla. Máslo se používá k tomu, aby pečivo získalo bohatou chuť, zatímco sádlo zajišťuje optimální strukturu.
Dobré je i listové těsto
Pro kuchtíky, kteří se snaží pobyt v kuchyni omezit na minimum, se hodí i listové těsto. Klasikou v sortimentu koláčů je podle Apetit lotrinský koláč, ale existuje spousta použitých těst i náplní. Oblíbené jsou bylinky, špenát, cuketa, dýně a houby. Královnou je smetanová náplň, kterou lze ochutit goudou, ementálem, čedarem, nivou nebo zrajícími sýry.
Cibulový koláč
Na těsto je třeba 250 g hladké mouky, špetka soli, vlažná voda a olivový olej podle potřeby.
Na obložení si připravte 4 středně velké cibule, 3 vejce, 80 g strouhaného parmazánu, 4 lžíce mléka a olivový olej.
Snadná příprava je plusem
Z uvedených surovin se připraví těsto. Mělo by být dost hutné, aby se z něj vytvořil bochánek a ten se nechal odpočívat.
Cibule se očistí a nakrájí na plátky, osmahne se na pánvi na trošce oleje a osolí se. Přidá se trocha vody a cibule se podusí.
V míse se rozklepnou vejce, přidá se parmazán, mléko a sůl. Po promíchání se vejce přidají k cibuli, která už vychladla.
Forma na koláč se vymaže tukem, těsto se vyválí tak, aby se pěkně vyplnily i okraje. Na těsto se rozetře náplň z vajec a cibule. Okraje těsta se potřou olivovým olejem.
Koláč se peče při 200 °C asi 20 minut a poté 10 minut na 180 °C.
Pikantní koláč s buvolí mozzarellou, kapary a cherry rajčaty
K přípravě koláče je třeba plát listového těsto, mozzarella (nejlépe z buvolího mléka), cherry rajčátka, kapary dle chuti, pažitka, olej.
S hotovým těstem to zvládne každý
Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a na malé kousky, vložte do cedníku a nechte okapat, to samé udělejte s cherry rajčaty. Na listové těsto se položí mozzarella, cherry rajčata, kapary a pažitka. Koláč se peče v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut.
Zdroj: PetitChef, Rutina, Apetit
Autor: Lída Kropáčková