V České republice podle statistik z roku 2020 žije pouze 4 % vegetariánů. I to je ale poměrně dost, protože většina z nás nejspíš zná někoho, kdo se masu z různých důvodů vyhýbá. POkud někoho takového znáte, ale zároveň milujete lasagne, naučte se hned několik vegetariánských verzí, které si vychutnáte i vy.
Lasagne jsou zapečené těstovinové pláty, které se prokládají obvykle masem a bešamelovou omáčkou. Jdou ale udělat i jinak. Existuje hned několik verzí vegetariánských lasagní. Která zaujala vás?
Čočkové lasagne
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat balení lasagnových plátů, 250 gramů červené čočky, 2 mrkve, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 plechovky krájených rajčat, 200 gramů strouhaného sýru a bešamelovou omáčku.
Čočku uvařte doměkka, na oleji orestujte cibuli, přidejte nastrouhanou mrkev a česnek. Přidejte uvařenou čočku, rajčata a koření, duste vše asi 15 minut. Mezitím si připravte bešamel. Potom už jen vrstvěte omáčku, pláty těstovin, čočkovou směs, bešamel a sýr. Vše pečte na 180 °C asi 40 minut.
Špenátové lasagne
Na špenátové lasagne budete potřebovat balení lasagnových plátů, 750 gramů čerstvého špenátu, 250 gramů ricotty, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 gramů strouhaného parmazánu a bešamelovou omáčku.
Špenát spařte, sceďte a nasekejte. Orestujte cibuli s česnekem, přidejte špenát a vmíchejte ricottu, koření a polovinu parmazánu. Připravte bešamel a potom opět vrstvěte: bešamel, plátky těstovin, špenátovou směs a sýr. Vše pečte na 180 °C asi 35 minut.
Houbové lasagne
Houbové lasagne uděláte snadno. Připravte si na ně balení lasagnových plátů, 750 gramů různých hub, 400 gramů ricotty, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 200 gramů mozzarelly, hrst sušených hub na zvýraznění chuti a bešamelová omáčku.
Sušené houby namočte do horké vody. Na oleji orestujte cibuli, přidejte nakrájené čerstvé houby. Potom přimíchejte do směsi česnek, namočené houby, koření a duste vše do změknutí. Smíchejte ricottu s částí bešamelu a bylinkami a nakonec vše vrstvěte. Pečte na 180 °C asi 40 minut.
Zdroj: iDNES, Cookkie and Cake, The Almond Eater
Autor: Šárka Cvrkalová