Chcete letos na Vánoce připravit zdravé cukroví, které budete moci nabídnout i svým přátelům veganům? Existuje několik druhů, které se dají připravit zcela bez másla i mléka. Udělejte si letos cukroví tak trochu jinak a inspirujte se našimi recepty.
Veganská strava je čím dál oblíbenější. Pokud vy sami jí nedáváte přednost, určitě máte ve svém okolí někoho, kdo živočišné produkty nejí. Proto se vyplatí alespoň pár druhů veganského cukroví na Vánoce připravit.
Raw kuličky
Ve vodní lázni rozehřejte půl hrnku kokosového oleje. Ten potom dejte do mixéru a přidejte k němu strouhaný kokos. Dále budete potřebovat tři lžíce agávového sirupu.
Směs potom mixujte, dokud nevznikne pevná hmota. Z té tvarujte kuličky, které potom obalte v nastrouhaném kokosu. Použít můžete také nadrcené mandle. Cukroví dejte do papírových košíčků.
Skořicové sušenky
Na přípravu tohoto veganského receptu budete potřebovat 200 gramů hladké mouky, sůl, prášek do pečiva, skořici, kakao, 100 gramů veganského másla, 100 gramů cukru, 3,5 gramů psyllia a 2 lžíce rostlinného mléka.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skořicí a kakaem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, mlékem a psylliem. Vše pak vmíchejte do mouky. Z těsta vyválejte plát a vykrájejte pomocí vánočních formiček sušenky.
Ty potom pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nakonec je ještě obalte v cukru smíchaném se skořicí a nechte je minimálně týden změknout v chladnějším prostředí.
Florentýnky
Na florentýnky si připravte 100 gramů kandované pomerančové kůry, 20 gramů nasekaných lískových ořechů, 20 gramů nasekaných pistácií, 30 gramů sušených brusinek, 100 gramů mandlí, 50 gramů cukru, agávový sirup a 60 gramů aquafaby (neslaného nálevu z cizrny).
Do mísy dejte pomerančovou kůru, ořechy a brusinky a vše promíchejte. Agávový sirup svařte s aquafabou a smíchejte se sypkými ingrediencemi. Pomocí kulatého vykrajovátka vytvořte ze směsi na plech kolečka.
Ty se pečou asi 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Mohou se trochu roztéct, takže jejich tvar nebude dokonale kulatý. Florentýnky můžete namáčet v rozpuštěné čokoládě nebo konzumovat samotné.
Zdroj: Apetit, Vegan, Sunfood, Novinky
Autor: Šárka Cvrkalová