Vyřazení nezdravých potravin a jejich nahrazení zdravějšími variantami jídel vám může prodloužit život. Nový výzkum ukázal, kolik let navíc můžete změnou stravy získat.
Projíme se k dlouhověkosti?
Studie upřesňuje, o kolik let si mohou Američané různého věku prodloužit život, pokud se zbaví typické západní stravy s vysokým obsahem červeného masa a zpracovaných potravin a nahradí ji zdravějším způsobem stravování, který zahrnuje fazole, semínka, ořechy, celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu.
„Trvalá změna stravování může přinést výrazný zdravotní prospěch lidem všech věkových kategorií, a to jak v případě ideálních, tak i proveditelných změn,“ píší vědci v časopise PLOS Medicine. „Předpokládá se, že zisky budou tím větší, čím dříve se se změnami stravování v životě začne.“
Dekáda k dobru
Vědci použili existující údaje o riziku onemocnění souvisejících s jídlem, aby na základě počátečního věku odhadli, o kolik déle může průměrný muž nebo žena v USA déle žít, pokud provede plošnou a trvalou změnu stravovacích návyků.
Pokud změna přijde ve věku 20 let, může se podle vědců prodloužit délka života o 11 let u žen a 13 let u mužů. Přijde-li přesun na zdravou stravu později, konkrétně v 60 letech, měly by ženy žít o 8 a muži o 9 let déle.
Velikost změny je na vás
Vzhledem k tomu, že ideální změna nemusí být proveditelná pro každého, jsou odhady délky života rozděleny podle toho, nakolik zvýšíte konzumaci některé z několika zdravějších skupin potravin a/nebo snížíte konzumaci těch, které jsou spojeny s vyšší mírou nemocí a úmrtnosti.
„Největšího přírůstku by se dosáhlo zvýšením konzumace luštěnin, celozrnných obilovin a ořechů a snížením spotřeby červeného a zpracovaného masa,“ říká vedoucí studie doktor Lars Fadnes, profesor na univerzitě v norském Bergenu, který se zabývá souvislostmi mezi stravou a nemocemi.
Směr Středomoří
Za ideální je často označována středomořská strava, která klade důraz na konzumaci minimálně zpracovaných potravin, zejména luštěnin, zeleniny a ovoce.
Upřednostňuje omezené množství ryb a kuřecího masa, přičemž podporuje spíše střídmost než úplné vyloučení masa.
Výzkumy (např. Thibaulta Fioleta a kol.) ukazují, že vysoce zpracované potraviny, včetně mnoha balených potravin a rychlého občerstvení, bývají nabité sodíkem, cukrem a dalšími nezdravými složkami.
Přispívají tak k nárůstu hmotnosti a zvyšují riziko srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, rakoviny a dalších chronických onemocnění.
Kalkulátor života
Vědci vytvořili online kalkulačku, která umožňuje zadat váš věk a pohlaví, poté vybrat „optimální“ nebo „proveditelný“ přístup ke změně a získat odhad další délky života.
Nemusíte hned obrátit svoje stravování naruby. Začněte postupně, například si místo müsli tyčinek dejte jablko a místo jiných sladkostí hořkou čokoládu. Cesta k dlouhověkosti se ubírá krok za krokem.
Zdroj: uib.no, Lars T. Fadnes, Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study, 2022, elemental.medium.com, Thibault Fiolet, Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort, 2018
Autor: Dominika Jandorová