Vastlakukkel: Tradiční estonské pečivo plněné šlehačkou snadno připravíte i doma

Zdroj: Pixabay

V některých částech světa se tomuto jídlu říká semla. V Estonsku je nicméně známé pod názvem vastlakukkel. Jedná se o tradiční pokrm, který si místní lidé dopřávají především v masopustním období. Zkuste si toto sladké pečivo doma udělat i vy.

Vastlakukkel je sladká pečená bulka plněná šlehačkou. Pokrm se sice proslavil v mnoha dalších zemích, pochází ale právě z Estonska. Vastlakukkel má dlouhou historii spojenou s oslavami masopustu.

Kromě toho se ale často podává také po zimních aktivitách, jako jsou sáňkování nebo lyžování. Místní věří tomu, že konzumace vastlakukkel přinese štěstí a prosperitu v nadcházejícím roce.

Recept není nijak složitý

Ačkoli se vastlakukkel konzumuje především v určitých obdobích, není nic špatného na tom připravit si ho kdykoli během roku. Pokud máte rádi sladké pečivo, vyzkoušejte si udělat tento pokrm doma i vy. Je to poměrně snadné.

Potřebovat budete 500 gramů hladké mouky, 250 mililitrů vlažného mléka, 50 gramů droždí, 100 gramů cukru, vejce, 75 gramů másla, špetku soli, 500 mililitrů šlehačky a moučkový cukr.

Jak na přípravu pokrmu

V misce smíchejte vlažné mléko s droždím a lžičkou cukru. Nechte směs 10 minut stát, dokud se nevytvoří pěna. V jiné míse smíchejte mouku, zbytek cukru a sůl. K suchým ingrediencím přidejte kvasnicovou směs, vejce a rozpuštěné máslo.

Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout asi hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na 15 kousků a vytvarujte z nich kulaté bulky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 20 minut kynout.

Vastlakukkel potom pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Nechte pokrm vychladnout, pak ho rozkrojte napůl a naplňte ušlehanou šlehačkou. Před podáváním posypte bulky moučkovým cukrem.

Zdroj: News ERR, Estonian World, Nordic Estonia, Culinary Creations

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz