Vaření pro větší skupinu lidí se nebojte. S našimi tipy připravíte hostinu s přehledem

Zdroj: Shutterstock

Příprava oběda nebo večeře není vždy snadná. Sice stojí za to najíst se s celou rodinou, ale té práce okolo vaření a později toho úklidu, když všichni naplní své žaludky. Nemluvě o tom, když člověk musí uvařit pro větší skupinu lidí. Existují ale tipy, díky kterým si můžete přípravu jídla pro více osob usnadnit.

Čeká vás rodinná večeře, velká oslava narozenin nebo nějaká důležitá sešlost, která se neobejde bez jídla? Pokud chystáte pohoštění pro více než deset osob, je to většinou složité, ale existují způsoby, jak udělat z této povinnosti radost.

Myslete na všechny

První důležitou radou při vaření jídla pro velkou skupinu je myslet na všechny. Pokud znáte jednotlivé osoby osobně, zjistěte si, co každý z nich nejí, abyste měli jistotu, že neuvaříte něco, co potom zůstane na stole.

Pokud vaříte pro partu lidí, které třeba neznáte tak dobře, vyhněte se minimálně jídlům, která nejsou mezi lidmi obecně oblíbená. Mnoho jedinců nemá rádo kopr, houby nebo játra, volte tak raději obyčejnější recepty, které se i ve velkém budou lépe připravovat.

Podle webu Taste od home k takovým pokrmům patří například lasagne, pizza, kuře s bramborami nebo bramborovým salátem. Jde o jednoduché pokrmy, které se dají udělat ve velkém, zároveň ale nejsou nijak nevhodné a dají se i poměrně úhledně naservírovat.

Obsluž se sám

Samozřejmě je nesmysl chodit za každým z hostů s talířem a nosit jídla na stůl po jednom. Proto je druhým tipem servírování pokrmů ve velkých mísách přímo doprostřed stolu, v případě většího počtu lidí například i na dvou místech.

Každý si na talíř nabere tolik, kolik sám sní. Navíc, pokud budete k pokrmu podávat například zeleninový salát, hosté si dají pouze to, co jim chutná. Nebudou tak na talíři nechávat zbytky, ani se nebudou muset přemlouvat do jezení něčeho, co nemají v oblibě.

Úklid za pochodu

Třetí tip se možná zdá trochu složitý, na druhou stranu vám později ale hodně usnadní práci. Jakmile už nebudete jeden kus nádobí potřebovat, hned ho umyjte a odložte do odkapávače. Linku setřete okamžitě, jak dokrájíte zeleninu, přestože víte, že ji opět ušpiníte.

Jednak si ušetříte velkou část práce večer po odchodu hostů, navíc budete mít v kuchyni stále dost místa na tvorbu nových pokrmů. A také by se mohlo stát, že při vaření pro opravdu velkou skupinu lidí by vám nakonec mohl chybět nějaký talíř, který se zrovna válí špinavý ve dřezu.

Pokud dodržíte tyto tři tipy, můžete si být jisti, že zvládnete připravit hostinu s přehledem i pro deset nebo patnáct lidí. A i když netvrdíme, že večer budete plní energie, rozhodně budete usínat s úsměvem na tváři, protože není lepší pocit než uvařit velkému počtu lidí, kterým všem výsledně moc chutná.

Zdroj: Camile styles, Taste od home

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz