Vánočka vám už o vánocích nepřijde jako nic výjimečného? Pak letos vyzkoušejte německou štólu. Tento moučník je totiž chuťově výtečný a Vánoce s ním budou zase o něco jiné.
Štóla má za sebou dlouhou historii
Zmínky o štóle jsou známy již z první poloviny 14. století. Od počátku se přitom zřejmě jednalo o vánoční pokrm. Ačkoli původní receptura nebyla nijak bohatá na ingredience, v průběhu staletí vznikaly stále nové varianty, které se lišily i podle místa, kde se vyráběly. V současné době je nejznámější drážďanská štóla, jejíž receptura je pevně daná od počátku 20. století. Pekaři v tomto saském městě a okolí sice vycházejí ze základního receptu, nicméně každý používá tradiční rodinnou recepturu. V roce 1991 ovšem vytvořili svaz, a to na podporu ochranné známky Dresdner Christstollen. Pravé výrobky jsou přitom označeny drážďanskou štolovou pečetí.
Kde ochutnat pravou drážďanskou štólu?
Vzhledem k tomu, že se Drážďany nacházejí blízko českých hranic, doporučujeme vyrazit přímo do Saska. Jenom zde totiž budete mít jistotu, že ochutnáte pravou vánoční drážďanskou štólu. Její sezóna začíná 1. listopadu, ačkoli někteří pekaři ji pečou již v říjnu. Pokud navíc chcete kromě chuti potěšit i svůj zrak, vyrazte do Drážďan na druhou adventní neděli, neboť se zde konají Slavnosti Drážďanské vánoční štóly, jejichž součástí je i slavnostní průvod. Pokud se do Německa nedostanete, nic se neděje. Pravou štólu si totiž můžete objednat i do Čech. Seznam drážďanských pekáren a cukráren ostatně najdete na Dresdnerstollen.com.
Jaké ingredience patří do pravé štóly?
Do pravé drážďanské štóly patří jasně dané ingredience, které jsou pečlivě vybrané a musí být kvalitní. Konkrétně se jedná o mouku, vodu, kvasnice a sůl, které se smíchají s rozinkami, máslem, mandlemi (sladkými i hořkými), kandovanými pomeranči a citrónovou kůrou. Po upečení se navíc moučník posype silnou vrstvou moučkového cukru. Tento sladký vánoční pokrm tedy překypuje chutěmi, a není divu, že je štóla oblíbená již takovou dobu a na její popularitě se nic nemění ani v 21. století.
Může být štóla součástí zdravé stravy?
Vánoční štóla se samozřejmě peče především pro gurmánský zážitek, rozhodně se tedy nejedná o pokrm, který by měl být častou součástí zdravého jídelníčku. Na druhou stranu díky přítomnosti velkého množství ořechů a sušeného ovce se rozhodně nejedná o nic škodlivého. Problematický je sice obsah bílé mouky, másla a především většího množství moučkového cukru, ale v porovnání s dalšími vánočními sladkostmi se stále jedná o poměrně zdravý pokrm.
Zajímavosti o štóle
- Štóla byla v minulosti postním jídlem. Obsahovala tedy především mouku, kvasnice a vodu a máslo bylo vyloženě zakázáno církví. Teprve papež Inocenc VIII. vydal v roce 1491 na popud vévody Albrechta III. tzv. List o másle, který jeho používání umožnil.
- Štóla je skutečně především vánoční moučník. Dokonce se říká, že její tvar a silná vrstva moučkového cukru připomínají narozeného Ježíška, který je zabalen v šátku.
- Štóla existuje v mnoha variantách. Kromě té drážďanské jsou jen v Sasku známé také lužická, vogtlandská nebo krušnohorská štóla.
- Vzhledem k tomu, že je Sasko naším sousedem a Německo je v EU, ochutnat pravou štólu přímo v místě vzniku není opravdu žádný problém. Ostatně vzdálenost mezi Prahou a Drážďanami činí pouze 147 km.
- Štólu má v České republice ve své nabídce kupříkladu hypermarket Globus. Ta je ovšem přizpůsobena české chuti, takže např. rozinky a (kandované) ovoce jsou před pečením naloženy v rumu.