Chcete mít letos na vánočním stole něco opravdu originálního? Inspirujte se zahraničními recepty a přidejte na menu například vánoční poleno. Francouzská sladká roláda zachutná úplně všem.
Dnes je vánoční poleno nejen dezertem, ale i uměleckým dílem francouzských cukrářů, kteří soutěží v jeho nejoriginálnější a nejkrásnější úpravě, píše Simple French Cooking. Stále jde ale především o pokrm, který se v zemi připravuje během svátků. A letos si ho můžete doma připravit i vy.
Historie pokrmu
Vánoční poleno (v originále „Bûche de Noël“) je tradiční francouzský vánoční dort, který svým vzhledem připomíná dřevěné poleno. Jeho původ sahá do 19. století a je spojen s tradicí pálení polena v krbu během vánočních svátků, uvádí History.
První verzí byl jednoduchý válcovitý dort potažený čokoládovou polevou. Postupem času se z něj stal složitější umělecký dezert s bohatou výzdobou. Dnes je každé vánoční poleno trochu jiné, i v tom ale spočívá krása receptu.
Jak na přípravu vánočního polena
Pokud si chcete letos udělat tuto sladkou pochoutku doma i vy, budete potřebovat 4 vejce, 120 gramů cukru, 100 gramů hladké mouky, 30 gramů kakaa a lžičku prášku do pečiva. Na náplň si pak připravte 250 mililitrů smetany ke šlehání, 100 gramů tmavé čokolády, 50 gramů másla a 2 lžíce cukru.
Oddělte bílky od žloutků a ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte žloutky s cukrem, přimíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Potom opatrně vmíchejte sníh do směsi. Pečte těsto na pečicím papíře při 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí ho potřete krémem a stočte do tvaru válce. Povrch nakonec ozdobte čokoládovým krémem tak, aby připomínal kůru stromu.
Zdroj: History, Why Christmas, Simple French Cooking, Mon Petit Four
Autor: Šárka Cvrkalová