Každý z nás máme na Vánoce nějaké své oblíbené cukroví. A platí to i u celebrit. Speciálně u těch, které se pečení věnují pravidelně. Cukrář Josef Maršálek samozřejmě připravuje každý rok hned několik druhů. Které jsou ale ty jeho oblíbené?
Chcete se letos inspirovat a připravit si cukroví podle slavného cukráře? Máme pro vás jednoduché recepty na kousky, které na jeho sváteční tabuli nikdy nesmí chybět. A jejich příprava není nijak náročná.
Kokosové ořechy s čokoládovou náplní
Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 250 gramů cukru, 100 gramů hladké mouky, 140 gramů másla, 150 gramů jemně mletého kokosu, prášek do pečiva a sůl. Na náplň si pak připravte 150 gramů másla, 150 gramů hořké čokolády, 50 gramů cukru moučky, kakao a rum.
Smíchejte mouku, cukr, kokos a prášek do pečiva. Přidejte sůl a vypracujte těsto. To potom natlačte do formiček na ořechy a pečte cukroví na 160 °C. Mezitím připravte smícháním ingrediencí náplň. Tou potom ořechy plňte.
Linecké cukroví s džemem
Na linecké cukroví podle Maršálka budete potřebovat 280 gramů hladké mouky, 30 gramů kukuřičného škrobu, 100 gramů cukru, 10 gramů vanilkového cukru, 200 gramů másla, žloutek, sůl a 200 gramů džemu z červeného ovoce.
Všechny ingredience kromě džemu smíchejte a těsto z nich nechte minimálně hodinu odležet v lednici. Potom ho vyválejte na placku a vykrajujte z něj tvary. Ty pečte v troubě na 160 °C. Cukroví nakonec slepujte džemem.
Malinové pracny
Připravte si 190 gramů hladké mouky, 75 gramů mandlové mouky, 125 gramů cukru, 140 gramů másla, 10 gramů mrazem sušených malin a sůl. Na obalení budete potřebovat 100 gramů cukru moučky a 10 gramů mrazem sušených malin.
Z ingrediencí vypracujte těsto, které pak nechcte odležet asi hodinu v chladu. Cukr smíchejte s rozmixovanými malinami. Těsto namačkejte do formiček na pracny a opět pečte na 160 °C. Ještě teplé ho obalujte v malinové směsi.
Zdroj: Pro Ženy, Novinky, Top Recepty, Magazín Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová