K Vánocům neodmyslitelně patří velkolepá večeře. Ve většině rodin to bývá rybí polévka a následně potom kapr a bramborový salát. Někteří lidé nahrazují kapra kuřecím řízkem. Co ale dělat, pokud nemáte rádi bramborový salát?
Některým lidem vadí kombinace ingrediencí, jiné se nemohou s ostatními shodnout na tom, jaké suroviny do salátu patří a jaké ne. Někdo pak tento pokrm nechce kvůli dietě.
Sváteční večeři můžete připravit i jinak. Brambory samy o sobě jsou nicméně velmi zdravé a připravit se dají i dietně a chutně. Dejte si ke kaprovi či řízku brambory připravené podle některého z následujících receptů.
Pečené plněné brambory se sýrem a slaninou
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat kilogram brambor, 200 gramů anglické slaniny, 150 gramů zeného sýru, 2 jarní cibulky, olivový olej, sůl, pepř a rozmarýn nebo jiné bylinky. U těch můžete vždy vybírat podle jejich zdravotních účinků.
Brambory omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny. Lehce je potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte je v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut.
Poté je vyjměte, lžící lehce vydlabte střed a naplňte je nadrobenou slaninou a nastrouhaným sýrem. Vraťte vše do trouby na dalších 10 minut dozlatova. Před podáváním posypte pokrm nasekanou zelenou cibulkou a čerstvým rozmarýnem.
Gratinované bylinkové brambory
Na toto jídlo si připravte kilogram brambor, 200 mililitrů smetany, 100 gramů tvrdého sýru, čerstvé bylinky, sůl, bílý pepř, a máslo na vymazání pekáče.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do vymazané formy střídavě vrstvěte plátky brambor, posypané nasekanými bylinkami, solí, pepřem a sýrem. Nakonec vše zalijte smetanou. Pečte pokrm v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.
Luxusní česneková kaše
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat kilogram brambor, 4 stroužky česneku, 100 gramů másla, 100 mililitrů mléka, sůl, bílý pepř a pažitku na ozdobení.
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte je, přidejte rozehřáté máslo, mléko a rozmačkaný česnek. Rozmačkejte vše šťouchadlem na jemnou kaši. Opepřete pokrm a ozdobte nasekanou pažitkou. Servírujte horké.
Zdroj: Autorské recepty, Deník, NZIP, Jíme Jinak
Autor: Šárka Cvrkalová