Letos uběhlo 30 let od tzv. „sametové revoluce“. Pojďme si tedy zavzpomínat na vánoční období před rokem 1989, které mělo určitá specifika a srovnejme jej i s dneškem.
Proč vlastně kapr a bramborový salát?
Podle průzkumů dnes stále dvě třetiny lidí konzumují ke štědrovečerní večeři ryby. Už se ale ani zdaleka nejedná pouze o smaženého kapra. Tato tradice přitom vznikla až s příchodem komunistického režimu. Jistě, ryby byla odedávna symbolem křesťanství, takže se o Vánocích pojídaly už v 17. století, nicméně chudší vrstvy tento zvyk ještě dlouho nedodržovaly. Štědrovečerní hostina totiž tehdy zahrnovala velké množství chodů, jež sice nebyly nijak honosné, ale přesto symbolizovaly hojnost.
Teprve v 19. a v první čtvrtině 20. století se stal kapr obecný obecnou součástí vánočních tabulí. Nicméně až po 2. světové válce se prosadil kapr smažený. Tato ryba totiž byla finančně dostupná a navíc se v té době všeobecně s chutí konzumovala smažená jídla. Dostatek byl rovněž brambor a vajec, takže bramborový salát byl logickou součástí štědrovečerní večeře. A dostupné bylo rovněž pivo, takže se v mnoha domácnostech dělal slavnostní přípitek právě „tekutým chlebem“.
Exotického ovoce? Často pod pultem!
Pokud si pamatujete na vánoční svátky za minulého režimu, možná dodnes berete pomeranče, banány a mandarinky na konci roku jako symbol určitého luxusu. Tyto druhy ovoce totiž tehdy nebyly běžně dostupné a často se prodávaly pod pultem. Tak například pomeranče se dovážely z Kuby a nebyl jich právě dostatek. Navíc často disponovaly tvrdou slupku a dost těžko se loupaly. Jestliže se vám to ale podařilo, nutno podotknout, že chuťově nebyly vůbec špatné.
Zaplatili jsme za štědrovečerní večeři více tehdy, anebo dnes?
Ačkoli byly ceny za socialismu výrazně nižší než dnes, v úvahu je nutné brát také příjmy, které se naopak značně zvýšily. V roce 1989 jste např. za kilogram kapra zaplatili 20 Kčs, kilo brambor stálo cca 2,40 Kčs a 10 vajec jste pořídili za 13 Kčs. Za kilo pomerančů jste pak museli zaplatit 14 Kčs, tedy pokud jste na ně někde narazili. I když se tyto ceny mohou zdát nízké, připomeňme, že v roce 1989 činila průměrná mzda 3 170 Kčs. V tomto ohledu jsou tedy dnes všechny hlavní vánoční suroviny levnější, snad vyjma brambor, jejichž cena je zhruba srovnatelná s tou před rokem 1989.