Zatímco v Česku převládl na štědrovečerní tabuli kapr, ve Spojených státech amerických nebo ve Velké Británii je velmi oblíbený krocan. Zkuste si s námi připravit vánočního krocana podle Jamieho Olivera.
Krocan je hoden králů
Podle údajů na stránkách univerzity z amerického státu Illinois sní Američané na Den díkůvzdání 46 milionů krocanů, na Vánoce 22 milionů a na Velikonoce 19 milionů. Krocan však zdaleka není populární jen v Americe, zahnízdil také u Britů.
Jindřich VIII. byl podle webu History Extra prvním známým anglickým králem, který si poručil krocana. V té době byl tento pták považován za exotickou pochoutku.
Jedním z důvodů, proč byl krocan tak oblíbený, bylo to, že byl nejen dostatečně velký, aby se na stole dobře vyjímal, ale měl také chutnější a méně vláknité maso než další exotický královský oblíbenec, páv.
Po staletí byl krocan výsadou zámožných a středních vrstev, teprve po druhé světové válce, kdy se jeho chov zlevnil, se stal oblíbeným vánočním ptákem napříč vrstvami obyvatel.
Vánoční krocan podle Jamieho Olivera
Recept na vánočního krocana najdete i na stránkách světoznámého kuchaře Jamieho Olivera. Potřeba je krocan, olivový olej, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 mandarinka, několik snítek rozmarýnu, 2 cibule, 2 řapíky celeru a 2 mrkve.
Na nádivku potřebujeme olivový olej, 2 cibule, sůl, čerstvě mletý černý pepř, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, několik snítek šalvěje, 300 g mletého vepřového masa, 1 velkou hrst strouhanky.
Krocana vyndejte z lednice asi hodinu předtím, než ho budete chtít péct, aby před pečením dosáhl pokojové teploty. Maso pokapejte pořádným množstvím olivového oleje, osolte a opepřete tak, aby se koření dostalo do všech zákoutí.
Příprava nádivky
Předehřejte troubu na plný výkon a začněte s přípravou nádivky. Na velkou pánev nalijte olivový olej a asi 10 minut na něm restujte nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Vmíchejte špetku soli a pepře, mletý muškátový oříšek a nasekané lístky šalvěje a pokračujte v restování a míchání další jednu až dvě minuty.
Přendejte cibulovou směs do velké mísy a nechte ji zcela vychladnout. Po vychladnutí přidejte mleté vepřové maso a strouhanku a rukama vše pořádně promíchejte. Kůži na krku stáhněte dozadu, aby byla vidět dutina, a asi polovinu nádivky vsuňte dovnitř krocana.
Po dokončení vytáhněte a přehněte kůži přes otvor a zastrčte ji pod ptáka. Krocana otočte a do větší dutiny vhoďte několik malých kousků nádivky spolu s půlměsíčky mandarinky a několika snítkami rozmarýnu.
Pečení krocana
Na dno pekáče dejte nahrubo nakrájenou zeleninu a na ni položte krocana, přikryjte ho alobalem, vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 180 °C. Pečte asi 35 až 40 minut na kilogram masa.
Každých zhruba 20 minut maso zkontrolujte a pravidelně podlévejte šťávou z pánve. Po 2,5 hodinách odstraňte alobal, aby kůže zezlátla a byla křupavá. Když jste si jisti, že je krocan upečený, nechte ho odpočívat alespoň 1 hodinu, u větších ptáků nejlépe 2 hodiny.
Zdroj: University of Illinois, History Extra, Jamie Oliver
Autor: Dominika Jandorová